Aptauja: Puse Latvijas vīriešu guvusi traumas darbā

© F64

Piektdaļai jeb 21,6% Latvijas vīriešu darba laikā nācies smagi savainoties, bet vēl 27,4% guvuši vieglas traumas, liecina informatīvās kampaņas "Strādā vesels!" laikā portālā "Draugiem.lv" veiktā aptauja.

Kā aģentūru LETA informēja kampaņas koordinatore Dace Helmane, nelaimes gadījumos darbā cietusi arī katra trešā sieviete Latvijā, tomēr biežāk tās ir bijušas vieglas traumas - 23,7% gadījumu. Salīdzinot ar vīriešiem, smagas traumas sievietes guvušas divreiz retāk.

Viens no izskaidrojumiem biežākam vīriešu traumatismam darbā ir fakts, ka vīrieši biežāk nekā sievietes strādā bīstamās nozarēs, norāda Helmane. Pētījumi rāda, ka darbu ar aprīkojumu, piemēram, frēzēm un slīpmašīnām, veic 38,6% vīriešu un tikai 9,7% sieviešu. Savukārt darbu ar bīstamām iekārtām, piemēram, celtņiem, cisternām, savā ikdienas darbā veic 32,9% nodarbināto vīriešu un tikai 6,1% sieviešu.

Tāpat vīriešiem raksturīga drošības nosacījumiem neatbilstoša un pārgalvīga rīcība. Valsts darba inspekcijas dati liecina, ka vīrieši biežāk nekā sievietes neievēro darba drošības noteikumus, nelieto drošības aprīkojumu vai individuālos aizsardzības līdzekļus un strādā alkohola reibumā.

Kā ziņots, lai pārliecinātu nodarbinātos un darba devējus, ka darba drošības un veselības pasākumi nav tikai birokrātija, 13.februārī tika atklāta kampaņa "Strādā vesels!", aicinot ikvienu uz aktīvu rīcību - darbavietā rūpējoties par savu vai savā pakļautībā strādājošu cilvēku drošību un veselību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.