No obligātās veselības apdrošināšanas iemaksām atbrīvos arī bezpajumtniekus

No obligātās veselības apdrošināšanas iemaksām tiks atbrīvoti arī bezpajumtnieki, šodien žurnālistiem pastāstīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Ministre sacīja, ka vienošanās papildināt valsts apdrošināto iedzīvotāju grupu sarakstu ar nu jau divdesmito iedzīvotāju kategoriju panākta Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Plānots, ka bezpajumtnieku veselība tiks apdrošināta periodā līdz diviem mēnešiem no statusa noteikšanas brīža. Turklāt paredzēts, ka iemaksas par bezpajumtniekiem no saviem līdzekļiem veiks pašvaldība, kas noteikusi personas atbilstību bezpajumtnieka statusam.

Jau ziņots, ka šobrīd likumprojekts "Veselības aprūpes finansēšanas likums" tiek izskatīts Saeimā, kur tas jau pieņemts pirmajā lasījumā.

Tas paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar IIN deklarēšanu un nomaksu. Veselības aprūpes minimumu plānots nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicīnisko palīdzību, konkrētu diagnožu ārstēšanu un kompensējamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

Tāpat paredzēts, ka valsts apdrošinās nu jau 20 iedzīvotāju grupas, tostarp bērnus vecumā līdz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bērnu ar invaliditāti, cilvēkus ar 1., 2. un 3. grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 līdz 30 gadiem, personas no 18 līdz 25 gadiem, kuras iegūst vispārējo profesionālo izglītību, politiski represētos, kā arī personas, kuras atrodas ieslodzījuma vietās, un vēl ap desmit cilvēku grupas. No šā saraksta valdība nolēma izslēgt patentmaksu maksātājus.