Rinkēvičs aicina nekavējoties pārtraukt vardarbību Ukrainā

19. februārī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Ņujorkā uzrunājot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības Padomi, aicināja Ukrainas varas iestādes nekavējoties pārtraukt spēka lietošanu pret civiliedzīvotājiem, abu pušu pārstāvjiem atturēties no vardarbības un tālākas situācijas eskalācijas, kā arī atgriezties pie sarunām starp valdību un opozīcijas pārstāvjiem.

„Latvija ar pieaugošu satraukumu seko traģiskajiem notikumiem Ukrainā un visstingrākajā veidā nosoda vardarbību, kas novedusi pie vairāk nekā vairāku desmitu cilvēku nāves. Ukrainas prezidents ir tieši atbildīgs par notiekošo valstī, un mēs aicinām Ukrainas valdību nodrošināt likuma varu, kā arī tiesisko kārtību”, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Uzrunā Drošības Padomē E. Rinkēvičs akcentēja starptautisko tiesību ievērošanas un likuma varas nodrošināšanas fundamentālo nozīmi miera, kā arī drošības garantēšanā visā pasaulē. „Likuma varai ir būtiska nozīme konfliktu novēršanā un risināšanā, kā arī miera uzturēšanā. Apvienoto Nāciju Organizācija un tās dalībvalstis, apņemoties ievērot ANO Hartā minētos principus, spēlē ļoti būtisku lomu. Latvija ir gandarīta, ka likuma varas stiprināšana ir kļuvusi par vienu no centrālajiem elementiem ANO īstenotajās miera uzturēšanas operācijās, un Latvija aicina arī turpmāk iekļaut šo svarīgo aspektu organizācijas nākotnes misiju mandātos”, pauda ārlietu ministrs.

E. Rinkēvičs vērsa uzmanību uz Starptautiskās Krimināltiesas (International Criminal Court) nozīmi nesodāmības novēršanā starptautiskā mērogā. „Starptautiskās Krimināltiesas izveide ir ievērojams starptautiskās sabiedrības panākums un šī institūcija ir jānostiprina tālāk tā, lai spētu novērst, kā arī efektīvi reaģēt smagu cilvēktiesību pārkāpumu gadījumos”, norādīja Latvijas ārlietu ministrs.

Ministra uzruna ANO Drošības Padomē notika diskusijas par likuma varu ietvaros, kuru organizē Lietuva kā prezidējošā valsts Drošības Padomē februārī. E. Rinēvičs ir pirmais Latvijas ārlietu ministrs, kas uzrunājis ANO Drošības Padomi.

Ārlietu ministram E. Rinkēvičam vēl paredzētas tikšanās ar ANO ģenerālsekretāru Kimunu Banu (Ki-moon Ban), ANO Ģenerālās Asamblejas prezidentu Džonu Ešu (John Ashe), ANO ģenerālsekretāra vietnieku Janu Eliasonu (Jan Eliasson), kā arī ar atsevišķu reģionālo grupu pārstāvjiem.

Svarīgākais