ZZS ar pašvaldībām diskutēs par elektrības tirgus atvēršanu un iespējām novērst sociālos riskus

Šodien Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti un valdes locekļi tiksies ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjiem, lai diskutētu par elektroenerģijas tirgus atvēršanas lietderību un iespējām novērst sociālos riskus, aģentūru LETA informēja politiskajā spēkā.

Saistībā ar sociālajiem riskiem runa ir par ievērojamu cenu celšanos trūcīgajām un maznodrošinātajām ģimenēm, daudzbērnu ģimenēm un pensionāriem.

Jau budžeta debatēs 2013.gada oktobrī ZZS deputāti ierosināja definēt „aizsargātā lietotāja” statusu vairākām mājsaimniecību grupām, kopumā ap 200 000 cilvēku, kas, pēc ekspertu aprēķiniem, nespēs segt elektroenerģijas cenu pieauguma izmaksas. Diemžēl tā brīža koalīcija šos priekšlikumus neņēma vērā, norāda ZZS.

ZZS un LPS ir pārliecināti, ka Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātais tirgus atvēršanas modelis nav pareizs.

Tā vietā ir jāievēro pakāpeniskums - tirgus vispirms ir jāatver tikai turīgākajai sabiedrības daļai, kamēr trūcīgajām un maznodrošinātajām ģimenēm ir jāsaglabā regulētais tarifs, tādējādi nodrošinot samērīguma principu un novēršot lielas Latvijas sabiedrības daļas dzīšanu arvien lielākā trūkumā.

ZZS atgādina, ka vēl pagājušā gada septembrī Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju “Par pasākumiem iekšējā enerģijas tirgus darbības nodrošināšanai”, kurā ir atzīts, ka tirgus atvēršana un konkurence ne vienmēr rada ieguvumus ievainojamiem patērētājiem un, atceļot vispārēju cenu regulāciju, ir nepieciešams ņemt vērā visu sabiedrības grupu intereses.

Pretēji EM un Latvenergo apgalvojumiem, ZZS uzsver, ka šobrīd Latvijai nav starptautisku saistību atteikties no regulētajām cenām trūcīgajām un maznodrošinātajām mājsaimniecībām.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) 10.februārī norādīja, ka patlaban neredz iemeslu mainīt iepriekš pieņemto lēmumu par elektrības tirgus atvēršanu no 1.aprīļa, tomēr uzsvēra, ka jāmeklē papildu kompensācijas mehānismi maznodrošinātajiem. Iepriekš viņa nebija izslēgusi iespēju, ka tirgus atvēršana varētu tikt atlikta.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

Svarīgākais