Latvijas Ārlietu ministrija nosoda vardarbību Ukrainā

Ārlietu ministrija (ĀM) nosoda vardarbību Ukrainas galvaspilsētā Kijevā un aicina visas iesaistītās puses nekavējoties to pārtraukt, kā arī nepieļaut jaunus cilvēku upurus.

ĀM uzsver, ka vienīgais krīzes risinājums šajā situācijā ir atgriešanās pie civilizēta dialoga. Tas ir tiesisks un demokrātisks pozīcijas un opozīcijas sarunu process, un, ja nepieciešams, varam piesaistīt arī starptautisko starpnieku - Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), ANO, Eiropas Savienības - vai citu atbalstu, teikts ministrijas paziņojumā.

Latvija atbalsta šādu starpnieku iesaisti, ja tas veicinās krīzes noregulējumu.

Ministrija pauž nožēlu, ka sadursmju laikā ir cietuši un bojā gājuši cilvēki, un izsaka līdzjūtību cietušo un bojāgājušo piederīgajiem. ĀM uzsver, ka vainīgie jāsauc pie atbildības.

Jau ziņots, ka sadursmēs, otrdien Kijevā nogalināti vismaz pieci demonstranti, 150 protestētāji esot ievainoti.  Ukrainas Iekšlietu ministrija ziņo, ka sadursmēs viens milicis nogalināts, bet 47 guvuši ievainojumus. Bojāgājušais kārtības sargs esot sašauts kaklā.

Kā ziņots, sadursmes otrdienas rītā sākās, milicijai mēģinot apturēt vairākus desmitus tūkstošus opozīcijas aktīvistu, kas devās gājienā uz parlamenta ēku, kur bija paredzētas debates par konstitūcijas grozījumiem.

Kārtības sargi demonstrantu izklīdināšanai lika lietā gumijas lodes un trokšņa granātas.

Pienāk arī ziņas, ka abas puses sākušas lietot kaujas munīciju.

Latvijā

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi Romana Siņicina sūdzības pret Latviju par Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas iespējamiem pārkāpumiem attiecībā uz tiesībām uz lietu izskatīšanu saprātīgā termiņā un efektīviem tiesību aizsardzības līdzekļiem.

Svarīgākais