Lai bezdarbniekiem iedotu 300 000 latu, konsultantiem valsts samaksā 230 tūkstošus

Lai bezdarbniekiem izdalītu 300 000 latus sava biznesa sākšanai, valsts par 230 000 latiem algojusi privātos konsultantus, šodien ziņo telekompānijas TV3 raidījums "Nekā personīga".

No iesniegtajiem 238 biznesa plāniem Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) šogad atbalstīs 80 bezdarbnieku izstrādāto biznesa plānu īstenošanu. Pasākumā kopumā sākotnēji piedalījās 266 bezdarbnieki no visiem Latvijas reģioniem, taču konsultāciju rezultātā tika izstrādāti nedaudz mazāk biznesa plānu.

Lai saņemtu finansējumu, pretendentiem bija jāraksta biznesa plāns, kuru stingri vērtēja nodarbinātības aģentūras izvēlētas firmas. To algošanai NVA tērēja 230 000 latu, ziņo "Nekā personīga". Par šo naudu, kas samaksāta vērtētājiem un konsultantiem, savus projektus varētu īstenot vēl 57 bezdarbnieki.

Par projektu sagatavošanas konsultantiem bija izvēlēti "Corporate Solutions", "Ernst&Young Baltic" un SIA "Konsorts. Savukārt uzrakstīto plānu vērtēšanai aģentūra piesaistīja vēl divas citas firmas - "Con Fide" un "Deloitte Latvia". Labklājības ministrija apgalvo, ka šis esot labākais modelis kā atbalstu bezdarbniekiem sadalīt.

"NVA, kad tika sākts šis projekts un arī pašreiz, nav tik kompetentu speciālistu, lai varētu izvērtēt biznesa plānu, kur būtu nepieciešamas specifiskas zināšanas arī kaut kāda pieredze tā veikšanai," raidījumam norāda Labklājības ministrijas darba tirgus politikas nodaļas vadītāja Ilze Zvīdriņa.

Kā ziņots, 2009. gadā biznesa plānu īstenošana atbalstīta tādās jomās kā medicīniskā rehabilitācija, biohumusa ieguve, izmantojot sliekas, alternatīva kurināmā ražošana, ekoloģiskā mēslojuma ražošana, ārpakalpojuma sniegšana darba aizsardzības jomā, energoaudita pakalpojumu sniegšana, tekstilrūpniecība, rokdarbu izgatavošana, tirdzniecība, ādas māksliniecisko priekšmetu izgatavošana, internetveikala izveide, attīstošo rotaļlietu ražošana, amatniecība, keramika, vides dizains, māksla, izklaide, atpūta, tirdzniecība un sadzīves iekārtu remonts, sabiedriskā ēdināšana, galdniecība, kā arī citās jomās.

Latvijā

Iekšējās drošības birojs (IDB) jūlija sākumā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par uzņēmējdarbības veikšanu bez reģistrēšanas, par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, aģentūru LETA informēja IDB.

Svarīgākais