Radiācijas līmeni VID nepieciešams testēt 170 muitniekiem

Kopumā 169 no aptuveni 4000 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālo iestāžu muitas darbinieku izsniegti individuālie dozimetri.

Jau ziņots, ka VID paredzējis slēgt 9996 latus vērtu līgumu ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru par regulāru teritoriālo iestāžu muitas darbiniekiem izsniegto individuālo dozimetru jonizējošā starojuma dozas noteikšanas mērījumu veikšanu.

VID skaidro, ka nedeklarētu preču operatīvai un efektīvai kontrolei, kā arī narkotiku, ieroču un sprāgstvielu kontrabandas atklāšanai VID izmanto jonizējošā starojuma iekārtas.

Jonizējošu starojumu tajās rada radioaktīvas vielas. Šim mērķim tiek izmantotas arī rentgena iekārtas.

Savukārt šādu kontroles iekārtu izmantošana ir viens no efektīvākajiem un ātrākajiem līdzekļiem muitas kontroles pasākumu veikšanai, pārbaudot kravas automašīnas un dažādus objektus.

Atbilstoši valdības 2001.gada 23.oktobra noteikumiem par darbinieku apstarošanas kontroles un uzskaites kārtību VID ir jānodrošina darbinieku, proti, personāla, kas apkalpo šīs iekārtas, apstarošanas kontrole.

VID darbiniekiem tāpēc izsniegtas personīgās radiācijas uzskaites ierīces - dozimetri, kurus darbinieki, veicot darba pienākumus, ik dienas nēsā līdzi, un katru ceturksni tiem tiek veikti mērījumi vai, precīzāk sakot, kā noteikts līgumā, tiek nodrošināta jonizējošā starojuma dozu mērīšana.

Pēc mērījumu veikšanas VID iegūs informāciju, cik daudz un kurš darbinieks šajā laika periodā saņēmis jonizējošo starojumu.

Šādā veidā iespējams konstatēt, vai ir nepieciešams veikt rotāciju, skaidro VID.

Savukārt rotācija tiek veikta, lai nepieļautu situāciju, ka darbinieks ilgstošā laika periodā saņem jonizējošā starojuma dozu, kura varētu kaitēt veselībai.

VID paredzējis, ka ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru līgums tiks slēgts uz laiku līdz 2010.gada 31.decembrim.

Svarīgākais