AKKA/LAA zaudē strīdā par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu

Administratīvā apgabaltiesa noraidījusi biedrības "Autortiesību komunicēšanās un konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) sūdzību par Konkurences padomes (KP) pērn pieņemto lēmumu sodīt biedrību par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Apgabaltiesa noraidīja AKKA/LAA pieteikumu, kurā biedrība lūdza atcelt KP 2008.gada 1.decembra lēmumu, ar kuru KP AKKA/LAA darbībās konstatēja pārkāpumus, piemērojot autoratlīdzības tarifus par mūzikas publisku atskaņošanu veikalos, frizētavās, solārijos un citās līdzīgās iestādēs. KP piemēroja AKKA/LAA 11 134 latu naudas sodu, kā arī noteica tiesisko pienākumu izbeigt konstatētos pārkāpumus.

Kā informēja Trubiņa, apgabaltiesa spriedumā atzinusi, ka pārsūdzētajā KP lēmumā pamatoti konstatēts Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4.punkta pārkāpums AKKA/LAA darbībā.

Apgabaltiesa atzinusi, ka KP pieņemtais lēmums ir tiesisks, AKKA/LAA uzliktais naudas sods ir samērīgs un pamatoti noteikts tiesisks pienākums izbeigt konstatētos pārkāpumus, kas izpaužas, piemērojot netaisnīgus autoratlīdzības tarifus, informēja Trubiņa.

Administratīvās apgabaltiesas 11.decembra spriedumu 30 dienu laikā iespējams apstrīdēt Augstākajā tiesā.

LETA jau ziņoja, ka AKKA/LAA nepiekrita KP lēmumam, jo uzskatīja, ka lietas izvērtēšanā nav ņemti vērā vairāki svarīgi kritēriji.

Savukārt KP kā netaisnīgus vērtēja AKKA/LAA noteiktos autoratlīdzības tarifus par muzikālo darbu publisko izpildījumu veikaliem, kuros netiek tirgotas audio kasetes un kompaktdiski, kā arī frizētavām, solārijiem, modes saloniem un citām iestādēm, uzskatot to par ļaunprātīgu stāvokļa izmantošanu.

AKKA/LAA Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše iepriekš informēja, ka līdz 2008.gada beigām tarifi tika noteikti, par galveno kritēriju izmantojot uzņēmuma ģeogrāfisko atrašanās vietu un sadalot uzņēmumus pēc atrašanās vietas piecās kategorijās - Rīgas centrs, Rīgas rajoni, rajonu centri, pilsētas, kas nav rajonu centri, pagasti un citas apdzīvotas vietas.

Šādu atlīdzības noteikšanas modeli AKKA/LAA piemēroja, pamatojoties uz to, ka ir ļoti atšķirīgs eventuālo iestādes apmeklētāju skaits un līdz ar to cilvēku skaits, kuri klausīsies iestādē skanošo mūziku, piemēram, Vecrīgas kafejnīcā un kādā nomaļā pagasta kafejnīcā, norādīja Kārše.

No šā gada 1.janvāra stājušies spēkā jaunie AKKA/LAA tarifi, kas nosaka atlīdzību par autordarbu publisku izpildījumu kafejnīcās, veikalos un līdzīgās iestādēs. Jauno tarifu būtiskākā atšķirība ir tā, ka ir mazināta ģeogrāfiskā nošķiršana, piemēram, atsevišķi no pārējās Rīgas vairs nav izdalīts Rīgas centra rajons.

Jaunajos tarifos noteikts Latvijas sadalījums trīs reģionos, nevis piecos, kā tas bija iepriekš, - pilsētas ar iedzīvotāju skaitu virs 500 000, pilsētas ar iedzīvotāju skaitu no 20 000 līdz 500 000 un pārējā Latvijas teritorija.