VUGD: Šopavasar lieli plūdi Vidzemē nav gaidāmi

Ja nenotiks kādas dabas anomālijas un ledus kusīs pakāpeniski, plūdi problēmas šopavasar neradīs, aģentūrai LETA prognozēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes priekšnieks Jānis Skrastiņš.

"Pagaidām patiešām neizskatās, ka būtu lieli plūdu draudi. Ledus nav pārāk biezs, sniega arī nav daudz," pamatoja Skrastiņš, norādot, ka nekad nevarot būt pilnīgi drošs, jo pieredze ir rādījusi, ka arī pavisam mierīgās ziemās plūdi tomēr var būt.

Pēc Skrastiņa teiktā, tas, vai būs plūdi, lielā mērā būšot atkarīgs no nokrišņu daudzuma. Viņš atzīmēja, ka negatīva iezīme esot arī ūdens iešana pa virsu ledum Gaujā, kas ar laiku var likt ledum iegrimt un kavēt upes tecējumu.

Neatkarīgi no plūdu iespējamības pašvaldības rīkošoties kā standarta situācijās pieņemts, - tuvojoties pavasarim, rīkojot civilās aizsardzības komisijas sanāksmes un pārrunājot nepieciešamo rīcību dažādās potenciālajās situācijās, norādīja Skrastiņš.

Kā aģentūra LETA noskaidroja, apjautājot vairākas Vidzemes pašvaldības, kopumā ziema ar salīdzinoši maz sniega un ledus nav radījusi bažas par pavasarī gaidāmiem plūdiem. Kā norādīja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Moča, esot grūti prognozēt, vai plūdu risks pilsētā pastāv, jo tas būšot atkarīgs ne tikai no nokrišņiem, bet arī no tā, cik strauji ledus kusīs. Viņa norādīja, - lai novērstu iespējamos plūdu apdraudējumus, daļēji realizēts Gaujas attekas aizbēršanas projekts pilsētā pie Pārgaujas aptiekas.

Savukārt Cēsu novada pašvaldības Komunālajā nodaļā aģentūru LETA informēja, ka, mācoties no plūdu pieredzes pagājušajā gadā, šogad, lai būtu vieglāk sekot ūdens līmeņa izmaiņām Gaujā, uz tilta balstiem esot piestiprināta mērlata ūdens līmeņa noteikšanai.

Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Stradiņa aģentūrai LETA atzina, ka, ņemot vērā pērn novadā salīdzinoši mierīgo pavasari, arī šogad lieli plūdi neesot gaidāmi, bet Strenču novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte norādīja, ka būtu grūti noticēt prognozēm, ka novadu arī šogad varētu skart plūdi, jo patlaban sniega neesot praktiski nemaz. Vienīgi Gauja esot aizsalusi, tādēļ piesardzības pasākumi noteikti tikšot ievēroti, atbildīgie dienesti būs gatavi rīkoties, arī iedzīvotāji tiks informēti par iespējām saņemt palīdzību plūdu gadījumā.

LETA jau ziņoja, ka pērn pavasarī Valmierā Gauja plūdu apdraudētajās teritorijās bija piepildījusi visu lietus ūdens kanalizācijas sistēmu un radīja draudus vairākiem uzņēmumiem un daudzdzīvokļu namiem pilsētā. Līdz kritiskajam brīdim, kad būtu pārplūdušas industriālās un dzīvojamās zonas pilsētas zemākajās daļās, pietrūka pavisam maz.

Arī Strenčos applūda vairākas dzīvojamās ēkas un ūdens līmenis pārsniedza 2010.gada maksimālo palu līmeni.