Nākamnedēļ atzīmēs Starptautisko migrantu dienu

Atzīmējot Starptautisko migrantu dienu, nākamnedēļ biedrība "Patvērums "Drošā māja"" organizēs informatīvu pasākumu par trešo valstu piederīgo un bēgļu problēmām Latvijā.

Starptautiskās migrantu dienas aizsākumi meklējami 1997.gadā, kad Filipīnu un citu Āzijas migrantu organizācijas sāka atzīmēt 18.decembri kā Starptautisko dienu solidaritātei ar migrantiem.

Šis datums tika izvēlēts, jo 1990.gadā ANO pieņēma Starptautisko konvenciju par migrējošo strādnieku un viņu ģimenes locekļu tiesībām. Bet pēc tam, 2000.gadā, ANO šo dienu noteica kā Starptautisko migrantu dienu. Šajā dienā ANO aicina izplatīt informāciju par cilvēktiesībām un fundamentālajām brīvībām, dalīties pieredzē un veikt pasākumus migrantu aizsardzībai.

Pasākuma laikā biedrība "Patvērums "Drošā māja"" plāno sniegt informāciju par līdz šim piedāvāto palīdzību bēgļiem un patvēruma meklētājiem, kas tika sniegta projekta laikā, kurš noslēgsies 31.decembrī.

Pasākumā tiks runāts arī par iespējām nākotnē sniegt palīdzību tiem cilvēkiem, kuri ierodas Latvijā, meklējot patvērumu.

Pasākums notiks Eiropas Savienības mājā.

Jau ziņots, ka šobrīd iespēju robežās bēgļiem un patvēruma meklētājiem tiek piedāvāti valodu kursi, taču nereti palīdzība balstās uz projektiem, kuri nav ilglaicīgi. Arī šobrīd "Patvērums "Drošā māja"" nodrošina, piemēram, patvēruma meklētājiem dažāda veida palīdzību, taču tā tiks pārtraukta 31.decembrī, ņemot vērā to, ka tiks pabeigts projekts, kura laikā palīdzība tika sniegta.

Kā ziņots, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes jaunākie dati liecina, ka patlaban Latvijā ir 48 patvēruma meklētāji, no kuriem lielākā daļa ir no Afganistānas un Uzbekistānas, un šo cilvēku skaits Latvijā katru gadu pieaug.

Jaunākā informācija liecina, ka Latvijā no 1998.gada līdz šā gada decembrim bēgļa statuss piešķirts 22 cilvēkiem, bet alternatīvo statusu laikā no 2002.gada līdz šā gada decembrim saņēmuši 27 cilvēki.

Turklāt viens pilsonis no Ēģiptes un viens no Sudānas attiecīgi 2004.gadā un 2009.gadā naturalizējušies un kļuvuši par Latvijas pilsoņiem.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.