Turpina prasīt lielāku valsts atbalstu C hepatīta ārstēšanai

Biedrība "Apvienība HIV.LV" arī šogad neatkāpjas no prasības palielināt medikamentu kompensāciju C hepatīta ārstēšanai un aicina valdību jau tagad paredzēt tam finansējumu 2015.gada budžetā.

Biedrības vadītājs Aleksandrs Molokovskis norāda,ka biedrība aicina Laimdotas Straujumas (V) valdību atgriezties pie 2013.gada Veselības ministrijas (VM) informatīvā ziņojuma "Finanšu situācija veselības aprūpes jomā" un atbalstīt tajā minēto pieprasījumu pēc papildu finansējuma valsts kompensējamiem medikamentiem.

Cerības biedrība liek arī uz VM. Ceturtdien, 13.februārī, ministrijā plānota sabiedriskās apspriedes sanāksme par grozījumiem Ministru kabineta noteikumos "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība". Biedrība cer, ka šajā sanāksmē tās dalībnieki vienoti pieprasīs zāļu kompensācijas pārskatīšanu hroniska C hepatīta ārstēšanai, palielinot to ar 2015.gada 1.janvāri.

2013. gada 9.maijā tika nolemts uzdot valdībai izvērtēt iespējas 2014.gadā palielināt kompensāciju C hepatīta ārstēšanai līdz 90% apmēram, balstoties uz vairāk nekā 13 600 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par dzīvi bez C hepatīta".

Patlaban valsts kompensē zāļu izdevumus 100% apmērā trūcīgām personām, bet 75% apmērā - pārējiem pacientiem.

Valdība sagatavoja atbildes vēstuli parlamentam, kurā norādīja, ka, ievērojot vidēja termiņa budžeta ietvara 2014., 2015. un 2016.gadam likumprojektā noteikto vispārējās valdības budžeta bilanci un maksimāli pieļaujamo valsts budžeta kopējo izdevumu apjomu katrai ministrijai, nav iespējams 2014.gadā palielināt kompensāciju C hepatīta ārstēšanai līdz 90%.

Jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 2015.gadā un turpmākajos gados būs jāskata valdībā 2015.gada valsts budžeta un likumprojekta par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017.gadam sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem jaunajām politikas iniciatīvām un iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām, teikts vēstulē.

Ziņojumā "Finanšu situācija veselības aprūpes jomā" VM norāda, ka kompensācijas palielināšanai no 75% uz 90% 2014.gadā un ik gadu nepieciešami papildu 4,2 miljoni eiro.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.