KNAB nekonstatē kaitējumu valstij saistībā ar Dziesmu svētku bezmaksas ielūgumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbaudē nav konstatējis, ka atbildīgās institūcijas nodarījušas kaitējumu valstij, piešķirot dažādām personām bezmaksas ielūgumus uz pēdējiem Dziesmu un deju svētkiem.

KNAB bija saņēmis vairākus iesniegumus un veica pārbaudi par bezmaksas ielūgumu piešķiršanu uz šiem svētkiem. KNAB ir izskatījis lēmumus, ko pieņēma Dziesmu un deju svētku padome, vērtējot svētku biļešu un ielūgumu politiku un atbalstot Latvijas Nacionālā kultūras centra sagatavoto ielūdzamo personu grupu sarakstu uz svētku pasākumiem, aģentūrai LETA skaidroja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

KNAB neesot pamata uzskatīt, ka centrs un padome ar savu rīcību būtu nodarījuši materiālu kaitējumu valstij. Tomēr, izvērtējot uzaicināto viesu sarakstu un ielūgumu piešķiršanas pamatojumu, KNAB secināja, ka iespēja apmeklēt šādus svētkus būtu nepieciešama personām, kas ir saistītas ar svētku organizēšanu un kuru pienākumos ir pārraudzīt svētku sagatavošanu un norisi.

Pārbaudes gaitā KNAB vērsās pie Kultūras ministrijas ar lūgumu izvērtēt, vai centra apstiprinātie iekšējās kārtības noteikumi par ielūgumu izsniegšanu atbilst Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma prasībām, norādīja Dūša.

Jau ziņots, ka pārbaudi KNAB sāka pagājušā gada aprīlī. Sabiedrības kritiku izraisīja ielūdzamo viesu saraksts. Ielūdzamo vidū bija ne tikai valsts augstākās amatpersonas, bet arī vairāki tiesībsargājošo iestāžu vadītāji, uzņēmēji, ministriju valsts sekretāri un parlamentārie sekretāri.

Vairāki cilvēki pēc sabiedrības pievērstās uzmanības paziņoja, ka no ielūgumiem atteiksies.

Svarīgākais