Ledus Lielupē pakāpeniski kļūst plānāks

Ledus biezums Jūrmalas teritorijā esošajās ūdenstilpēs pēdējās dienās ir samazinājies, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību daļa.

Jūrmalas pašvaldības policijas glābšanas dienests informēja, ka Jūrmalas teritorijā esošajās ūdenstilpēs - Melnezerā, Slokas ezerā, Slokas karjerā un Lielupē - 9.februārī veiktie mērījumi liecina, ka, piemēram, Lielupes vidū pretī Valteriem ledus biezums sasniedz 34 centimetrus, pretī Baltajai kāpai tas bija 29 centimetrus biezs, bet pie Buļļupes ietekas - tikai 20 centimetru. Slokas ezerā un Slokas karjerā ledus biezums sasniedza 40 centimetrus.

Pastāvīgi veiktie mērījumi ļauj secināt, ka ledus biezums pēdējās pāris dienās par dažiem centimetriem ir samazinājies.

Iedzīvotāju drošības dēļ atsevišķās ūdenstilpēs Jūrmalas administratīvajā teritorijā ir aizliegts atrasties uz ledus - Lielupē 1000 metrus no Lielupes ietekas jūras līcī, Lielupē un Buļļupē - 200 metru rādiusā no Buļļupes ietekas Lielupē, Lielupē - 50 metru attālumā no dzelzceļa tilta un Priedaines autotilta, Lielupē un Varkaļu kanālā 200 metru rādiusā no Varkaļu kanāla ietekas Lielupē, Lielupē 200 metru rādiusā no Slocenes ietekas Lielupē un Lielupē 50 metrus lejpus un 500 metru augšpus autotilta pār Lielupi.

Pašvaldības policijas glābšanas dienesta speciālisti uzsver, ka atrašanās uz ledus vienmēr ir saistīta ar paaugstinātu risku. Pirmkārt, ledus biezums nav viendabīgs, un cilvēks nespēj novērtēt, cik biezs un cik izturīgs ir ledus. Otrkārt, ledus var būt biezs, bet neizturīgs. Tāpēc, dodoties makšķerēt vai pastaigājoties pa ledu, vienmēr jābūt uzmanīgam.

Speciālisti brīdina, ka ir jāizvairās atrasties uz ledus zem tiltiem, ietekās un blakus ietekām, strautiem, atvariem, niedrēm un citām vietām, kur ledus parasti ir plānāks. Īpaša piesardzība jāievēro, ļaujot bērniem doties uz ledus, nekādā gadījumā nedrīkstot to atļaut darīt bez pieaugušo uzraudzības.

Jūrmalas pašvaldības policijas glābšanas dienesta speciālisti pastāvīgi seko līdzi hidrometeoroloģiskajai prognozei un veic ledus biezuma mērījumus, un pašvaldības policijas inspektori regulāri veic dežūras makšķernieku iecienītākajās vietās gar Lielupes krastiem. Savukārt Jūras līča pludmalē trīs glābšanas stacijās - Kauguros, Majoros un Bulduros - ziemas sezonā gaišajā diennakts laikā dežurē glābšanas dienests, bet glābšanas stacijās Jaunķemeros, Dubultos un Mellužos, gādājot par cilvēku drošību, tiek veikta videonovērošana.

Pašvaldības teritorijā pie ūdenstilpēm ir izvietotas brīdinājuma zīmes, kas aicina būt uzmanīgiem vai aizliedz atrasties uz ledus, taču visas vietas nav iespējams nodrošināt ar brīdinājuma zīmēm.