Šokējoši - par pabalstu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo glābēju tuviniekiem lems gada beigās

© F64 Photo Agency

Tikai šī gada beigās valdībā varētu skatīt jautājumu par pabalstu izmaksu trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo glābēju tuviniekiem, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Saskaņā ar likumu vienreizējo pabalstu 100 000 eiro apmērā piešķir gadījumos, ja dienesta darbinieka pienākumi ir saistīti ar dzīvības vai veselības apdraudējumu, un persona gājusi bojā gada laikā pēc nelaimes gadījuma gūto veselības bojājumu dēļ. Bojā gājušā dienesta darbinieku tuviniekiem valsts izmaksā vienreizējo pabalstu.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka attiecīgās institūcijas vadītājam iesniegums jāiesniedz gada laikā pēc dienesta darbinieka nāves. Pabalsts izmaksājams vienādās daļās visām personām, un par to izmaksu lemj tikai pēc tam, kad pagājis iesniegšanas termiņš, proti, viens gads.

Vienlaikus, lai saīsinātu pieteikšanās termiņu un izveidotu regulējumu gadījumiem, kad vienreizējie pabalsti operatīvo dienestu darbinieku nāves gadījumā tiek izmaksāti ātrāk, IeM šobrīd gatavo izskatīšanai valdībā grozījumus Ministru kabineta noteikumos.

Pabalstu izmaksas finansējumu paredzēts gūt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

LETA jau ziņoja, ka zem veikala drupām gāja bojā trīs ugunsdzēsēji - Rīgas reģiona pārvaldes 5.daļas komandiera kapteinis Vilnis Šteinītis, Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas inspektora dežuranta vada komandieris virsleitnants Edgars Reinfelds un Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas ugunsdzēsējs-glābējs kaprālis Sergejs Ižiks.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Starp cietušajiem bija arī 13 ugunsdzēsēji.

Svarīgākais