Arvien vairāk pieprasa nodokļu atmaksu no ieguldījumiem dzīvības apdrošināšanā vai fondos

Latvijā arvien vairāk tiek pieprasīta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksa par dzīvības apdrošināšanas polisēs vai ieguldījumu fondos veiktajām iemaksām, - tā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati. Pēdējos gados visstraujāk audzis tieši privātajos pensiju fondos, dzīvības apdrošināšanas līgumos vai ieguldījumu fondos iemaksāto deklarēto līdzekļu apjoms. 2012. gadā pieaugums sasniedzis 14%.

Izdevumi par ārstniecības pakalpojumiem vai izglītības iegūšanu deklarēti gandrīz divkārt mazākā apjomā, bet saskaņā ar VID apkopoto informāciju kopējā summa, ko iedzīvotāji deklarē IIN atmaksai, ik gadu pieaug vidēji par 7%.

"Pēdējos gados interesei par dzīvības apdrošināšanu ir stabila pieauguma tendence. 2013. gada griezumā parakstīto līgumu skaits dzīvības apdrošināšanas segmentā audzis par 10%. ERGO prognozes liecina, ka 2014. gadā parakstīto līgumu skaita pieaugums dzīvības apdrošināšanas segmentā turpināsies vismaz 5% robežās. To veicina fakts, ka tas ir produkts ar augstu pievienoto vērtību - gan dzīvības apdrošināšanu, gan arī iespēju veidot garantētus uzkrājumus un uzkrāt, ieguldot naudu fondos. Iespēja saņemt iedzīvotāju ienākumu nodokļa atmaksu 24% apmērā no veikto iemaksu summas, protams, arī ir ievērojams papildu stimuls par labu šo uzkrājumu izvēlei," atzīst Ingrīda Ķirse, ERGO valdes locekle Baltijas valstīs.

Iedzīvotāji, kuri izmanto dažādus veidus, lai papildus parūpētos par savu finanšu drošību, iespējams, arī ir vieni no aktīvākajiem, kas izmanto IIN atmaksas iespēju. Apdrošināšanas sabiedrības ERGO klientu vidū veiktā aptauja liecina, ka trīs ceturtdaļas klientu izmanto iespēju saņemt IIN atmaksu. Gandrīz 60% aptaujas dalībnieku to dara ik gadu, bet 15% neregulāri. Tomēr joprojām gandrīz ceturtā daļa aptaujāto atzīst, ka nav informēti par šādu iespēju vai deklarācijas iesniegšanu uzskata par pārlieku sarežģītu, tāpēc to neizmanto. Vienlaikus tikai 4% respondentu norādījuši, ka viņiem tas nav aktuāli.

Iesniegt gada ienākumu deklarāciju VID un pieprasīt IIN atmaksu par pēdējo trīs gadu laikā veiktajām iemaksām dzīvības apdrošināšanas polisēs un maksājumiem privāto pensiju vai ieguldījumu fondos, kā arī par izdevumiem izglītībai vai ārstnieciskajiem pakalpojumiem var ik gadu, sākot no marta.

VID aicina iedzīvotājus iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai saņemtu atpakaļ pārmaksāto IIN par attaisnotajiem izdevumiem, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, jo deklarācijas elektroniskajā formā automātiski tiek atspoguļota VID rīcībā esošā informācija par nodokļu maksātāju - gūtie ienākumi, neapliekamie ienākumi, informācija no informācija no apdrošināšanas sabiedrībām par veiktajām iemaksām par dzīvības apdrošināšanas pakalpojumiem, kredītiestādēm par veiktajām iemaksām pensiju fondos, kā arī no iepriekšējiem gadiem pārnestie attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem. Vairāk informācijas: pa tālruni 1898, VID klientu apkalpošanas centros vai mājaslapā.