Labklājības ministrija izstrādās pirmslaulību mācību programmu pāriem

Līdz 20.februārim Labklājības ministrija aicina pieteikties nevalstiskās organizācijas, uzņēmumus un ekspertus, kas ir gatavi izstrādāt pirmslaulību mācību programmu pāriem, kuri gatavojas reģistrēt laulību, aģentūru LETA informēja ministrijas Komunikācijas nodaļas pārstāve Liene Užule.

Mācību programmas izstrāde ir paredzēta Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs 2011.-2017.gadam. Viens no plānošanas dokumentā noteiktajiem mērķiem ir stiprināt laulību un izglītot jaunos vecākus par laulības nozīmi, atbildību, pienākumiem un tiesībām, veidojot ģimeni un rūpējoties par saviem bērniem.

Pirmslaulību mācību programmā būs jāiekļauj informācija par laulības civiltiesiskajiem, psiholoģiskajiem, sadzīves un citiem aspektiem, kā arī par civiltiesiskajām sekām, īpaši attiecībā uz bērniem.

Pirms programmas izstrādes plānots aptaujāt ne mazāk kā 1000 jauniešus vecumā no 18 līdz 25 gadiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par laulību reģistrēšanas šķēršļiem un iespējamiem risinājumiem, kā arī par riskiem, dzīvojot kopdzīvē bez laulības reģistrēšanas. Tāpat plānots noskaidrot jauniešu vecāku ģimenes modeli.

Savukārt pirms programmas īstenošanas paredzēts to pārbaudīt, apmācot piecus pārus, kuri apliecinājuši vēlmi laulāties. Tāpat programmas izstrādātājam sadarbībā ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu būs jānodrošina izglītojošs seminārs dzimtsarakstu nodaļu speciālistiem.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais