Zīdaiņu speciālajam auto nav analoga Baltijā

© F64 Photo Agency

Latvijā katru gadu apmēram 1000 mazuļu piedzimst priekšlaikus. No tiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu pārved vairāk nekā 600 mazo pacientu, kuri slimnīcas Neonatoloģijas klīnikā aug un veseļojas no sešām līdz septiņām nedēļām.

Bērnu slimnīca dāvinājumā saņēmusi mūsdienīgu inkubatoru jeb mājiņu priekšlaikus dzimušiem bērniem, savukārt vajadzībām par valsts naudu iegādāts jauns, īpaši konstruēts un aprīkots operatīvais medicīniskais transportlīdzeklis, kurā NMP dienests uz slimnīcu pārvedīs priekšlaikus dzimušos un smagi slimos jaundzimušos.

Inkubators ir mājvieta priekšlaikus dzimušiem bērniem, kamēr viņi sasniedz vismaz 1600 gramu svaru, vai slimam jebkuram jaundzimušajam, kuram nepieciešama īpaša vide un aprūpe. Inkubatoros var uzstādīt katrai situācijai atbilstošu un nepieciešamu mikroklimatu. «Būs siltums, mitrums, klusums, pārsega radīta krēsla, zīdaini var novietot ligzdiņas pozā, lai viņš justos tuvu apstākļiem, kas bija, esot pie mammas,» stāsta Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas klīnikas vadītāja Daiga Kviļūna. Klīnikā ir 20 inkubatori, gada laikā katrā no tiem aug un attīstās

32–35 bērni. Taču inkubatori nolietojas, tiem vajag remontu vai jāpērk jauni, tādēļ ar Gundegas Skudriņas atbalstu iegādātais inkubators ir tieši laikā. Pasākumu rīkotāja G. Skudriņa naudu inkubatoram ziedoja no savas Lielās iedvesmas grāmatas pārdošanas ienākumiem.

Savukārt speciāli aprīkotais medicīniskais transportlīdzeklis iegādāts ar Veselības ministrijas atbalstu. NMP dienesta direktors Armands Ploriņš stāsta, ka auto radīts ar dienesta speciālistu līdzdalību. «Kopā ar tā aprīkojumu šis transportlīdzeklis būtiski uzlabos palīdzības sniegšanu mazākajiem pacientiem viņu dzīves sākumā – pirmajā mēnesī.» Priekšlaikus dzimušajiem un jaundzimušajiem ar smagām saslimšanām pirmajās dzīves dienās kritiska var izrādīties temperatūras svārstība par dažiem grādiem, liekas vibrācijas, infekciju risks. Šim auto līdz minimumam samazināta vibrācija, kas ir ļoti būtiski pārvedot, piemēram, jaundzimušo ar smagiem galvas smadzeņu asinsrites traucējumiem. Ideja par speciāla neonatologu brigādes transportlīdzekļa izveidi radās jau pirms vairākiem gadiem. Jaunajam transportlīdzeklim nav analoga Baltijas valstīs, un par līdzīga operatīvā transportlīdzekļa izgatavošanu, izmantojot Latvijas pieredzi, ieinteresējušies pat kolēģi no Lietuvas un Igaunijas.

Svarīgākais