Dana Reizniece-Ozola: zinātnisko institūciju izvērtējuma rezultāti ir izcili

Ņemot vērā zemo finansējumu zinātnei, starptautiskā zinātnisko institūciju izvērtējuma rezultāti ir izcili, šodien Saeimas Inovāciju un zinātnes apakškomisijas sēdē uzsvēra deputāte Dana Reizniece-Ozola.

Apakškomisija sprieda par Latvijas zinātnisko institūciju darbības starptautiskā izvērtējuma rezultātiem, un viņa akcentēja, ka starptautiskā zinātnes kapacitātes izvērtējuma mērķis bija noteikt Latvijas zinātnes ekselenci un konkurētspēju pasaules līmenī.

"Ņemot vērā to, cik kritiski zems ir bijis finansējums zinātnei kopumā, tad jāsaka, ka pētījuma rezultāti ir izcili. Mums 15 vienības novērtētas kā līderi vai ļoti spēcīgi spēlētāji savā jomā pasaules līmenī," sacīja deputāte, aicinot paraudzīties uz rezultātiem no cita skatpunkta.

Tomēr viņa atzina, ka jādomā, ko darīt ar tām institūcijām, kas zemu novērtētas. Viņasprāt, izvērtējums būtu jāņem vērā turpmākajā valsts budžeta un arī Eiropas Savienības fondu plānošanā.

Tikmēr apakškomisijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP) sacīja, ka, ja nebūtu nevienas institūcijas, kas novērtēta ar 0 vai 1 balli, rastos šaubas par pētījuma ticamību. Arī viņa kopumā atzinīgi vērtēja pētījumā gūtos rezultātus. Deputāte izteicās, - ja visi būtu augstu novērtēti un saņemtu 5 balles, tad atkal būtu iebildumi, jo justos stiprāki par citiem ar tādu pašu vērtējumu. Tādēļ neesot iespējams, ka 100% visi būtu gandarīti.

Jau ziņots, ka Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskajā izvērtējumā 22 institūti un augstskolu struktūrvienības ieguvušas vāju vērtējumu un eksperti iesaka tās slēgt. Ekspertu vērtējumā Latvijā darbojas arī 15 spēcīgi un starptautiski nozīmīgi zinātniskie institūti un augstskolu struktūrvienības. Starptautiskie eksperti šo institūciju sniegumu ir novērtējuši kā teicamu un labu, vērtējumā piešķirot maksimālo punktu skaitu - piecus vai četrus.

Par spēcīgiem vietējiem spēlētājiem, izvērtējumā saņemot trīs punktus, atzīti 33 zinātniskie institūti un augstskolu struktūrvienības. Eksperti gan iesaka vēl uzlabot šo institūtu darbību, tostarp apvienojot mazākos no tiem. Bijušais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) preses konferencē norādīja, ka no šiem institūtiem vajadzētu pieprasīt skaidru biznesa plānu, kā "audzēt" savu kapacitāti un "pacelties" līdz vismaz četriniekam.

Vēl 77 institūti un augstskolu struktūrvienības izvērtējumā ieguvušas apmierinošu vērtējumu. Saskaņā ar ekspertu rekomendācijām šiem institūtiem ir jāapvienojas ar spēcīgākiem vai jāveic savstarpēja tematiskā apvienošanās, tā panākot kvalitatīvai attīstībai nepieciešamo kritisko masu.

Bijušais izglītības un zinātnes ministrs izteicās, ka apmierinošo vērtējumu ieguvušos institūtus vajadzētu apvienot pēc attiecīgām diskusijām, arī vāju vērtējumu ieguvušajiem institūtiem būtu jāiet šāds pats ceļš - tikai bez jebkādām diskusijām.

Savukārt jaunā izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) intervijā Latvijas Radio atzina, ka Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskais izvērtējums nekalpos par pamatu tūlītējai rīcībai, lai slēgtu tos, kas atzīti par vājiem.

Druviete stāstīja, ka iepazīsies ar pētījumu un tā metodoloģiju, bet tikai tāpēc, lai tas kalpotu par pamatu jaunas zinātnes stratēģijas izstrādei, nevis kādu zinātnisko institūciju slēgšanai.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais