LU pētnieku izveidotas acāliju šķirnes iekļauj Starptautiskajā reģistrā

© Publicitātes foto

Anglijas Karaliskā dārzkopības biedrības Starptautiskajā rododendru šķirņu reģistrā reģistrētas septiņas Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā izveidotās siltumnīcu acāliju sīkziedu šķirnes. Šķirņu autors ir Rihards Kondratovičs.

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pirmā siltumnīcu acāliju šķirņu kolekcija tika izveidota 20.gsadsimta 30.gados. Augus iepirka Vācijā, taču Otrā pasaules kara gados tā praktiski gāja bojā. Pašreizējās kolekcijas veidošana sākta 1957.gadā Riharda Kondratoviča vadībā. Aizvadīto 57 gadu laikā ir savākta iespaidīga kolekcija, ko veido 124 dažādas šķirnes, sugas un hibrīdi. Pašreiz tā ir lielākā acāliju šķirņu kolekcija Baltijas valstīs. Paralēli kolekcijas veidošanai 20.gadsimta 70.gados tika uzsākts arī siltumnīcu acāliju selekcijas darbs. Rezultātā izveidotas 22 jaunas siltumnīcu acāliju šķirnes ar dažādu ziedu krāsu un izcilām dekoratīvajām īpašībām. No tām 15 tika reģistrētas par šķirnēm jau laikā no 1978. līdz 1986. gadam. Tagad tām piebiedrojas vēl septiņas skaistas sīkziedu acāliju šķirnes.

‘AUSEKLĪTIS’ ir vidēji vēlīna šķirne, zied februāra beigās - martā, ļoti bagātīgi. Ziedi piltuvveida ar piecām vainaglapām karmīnrožainā krāsā un baltu zieda rīklīti. Ziedpumpuri sarkani. Daļēji mūžzaļš krūms.

‘DZIGE’ ir vidēji vēlīna šķirne, uzzied februāra beigās - martā. Ziedi plati piltuvveida ar piecām vainaglapām gaišā ceriņkrāsā un plašu krēmkrāsas punktveida lāsojumu uz augšējās vainaglapas. Daļēji mūžzaļš augs.

‘DZIRKSTELĪTE’ ir vidēji vēlīna šķirne, zied ļoti bagātīgi februāra beigās - martā. Ziedi lašu rožaini, piltuvveida. Uz augšējās vainaglapas sīks, punktveida, ķiršsarkans lāsojums. Daļēji mūžzaļš krūms.

‘LAIMA’ ir vidēji vēlīna šķirne, zied februāra beigās - martā, ļoti bagātīgi. Ziedi balti, piltuvveida. Uz augšējās un daļēji arī uz blakus esošajām vainaglapām zieda iekšpusē ķiršbrūns punktveida lāsojums. Daļēji mūžzaļš augs.

‘ROŽAINĀ ZVAIGZNĪTE’ ir bagātīgi ziedoša, vidēji vēlīna šķirne, zied februāra beigās - martā. Ziedi piltuvveida ar piecām vainaglapām „vecrozā” krāsā. Daļēji mūžzaļš augs.

‘MERI’ ir vidēji vēlīna šķirne, zied februārī - marta sākumā. Ziedi spilgti rožaini ar baltu, neregulāras formas apmali un nelielu pildījumu. Mūžzaļš augs ar spīdīgām lapām.

‘GRĀCIJA’ ir vidēji vēlīna šķirne, zied februārī - marta sākumā. Ziedi balti, piltuvveida ar nelielu pildījumu, vainaglapu gali noapaļoti. Ziedpumpuri zaļgani. Mūžzaļš augs ar spožām lapām.

No 1. februāra LU Botāniskā dārza Acāliju māja, kur plaukst agri un vidēji agri ziedošās acālijas, ir atvērta apmeklētājiem. Acālijas, tostarp arī jaunās šķirnes, varēs apskatīt visu februāri un martu.

Svarīgākais