Ekonomikas ministrs: Liberalizācija nav elektroenerģijas cenas pieauguma iemesls

Tirgus liberalizācija Latvijā nav elektroenerģijas cenas pieauguma iemesls, lai arī pirmajā brīdī šķiet, ka elektrības cena augs tirgus liberalizācijas dēļ, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu aģentūrai LETA sacīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Dombrovskis arī sarunā ar prezidentu atzīmējis, ka elektrības cenas pieaugs, jo "patlaban mums tiek izsniegts rēķins par tiem lēmumiem un īstenoto politiku, kas realizēta pēdējo desmit gadu laikā". Pēc ministra vārdiem, tagad Latvijas iedzīvotājiem būs jāmaksā par krīzes gados piekopto sociālo atbalstu, kas izpaudies kā elektrības starta tarifs, ar kuru atbalstīti visi, nevis tikai trūcīgie iedzīvotāji. Starta tarifs neesot sedzis elektroenerģijas ražošanas reālās izmaksas, teica ministrs.

Tāpat tagad būšot jāsamaksā rēķins par Latvijā sniegto atbalstu atjaunojamajai elektroenerģijai un koģenerācijai, izteicās politiķis.

"Visi šie rēķini nāk kopā ar tā saucamo tirgus liberalizāciju," teica Dombrovskis, piebilstot, ka ir skaidrs, ka atkarības mazināšana no viena piegādātāja un elektroenerģijas avotu dažādošana maksās dārgāk.

Ministrs atzina, ka "rēķinu maksāšanu var atlikt", bet tas likšot pārkāpt starpvalstu līgumus un radīs negatīvas sekas valsts budžetā.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta kancelejas komunikācijas speciāliste Elvīra Stepanova, Bērziņš rosināja valdības atbildīgos ministrus savlaicīgi vienoties par to, lai sadarbībā ar Pašvaldību savienību viena konkrēta ministrija uzņemtos pārraudzību pār atbalstu sociāli neaizsargātajām iedzīvotāju grupām saistībā ar elektrības cenas paaugstināšanos mājsaimniecībām.

Kā liecina pieejamā informācija, aptuveni 850 000 mājsaimniecību, kuras patlaban par elektrību maksā pēc starta tarifa vai pamata tarifa, nonāks brīvajā elektrības tirgū. Atveroties elektroenerģijas tirgum, atbalsts sociāli neaizsargātajām iedzīvotāju grupām norēķiniem par elektroenerģiju tiks sniegts caur pašvaldību sociālajiem dienestiem kā mājokļa pabalsts, kam valsts budžetā atvēlēti 3,8 miljoni eiro, bet turpmāk 5,1 miljons eiro gadā, lai pašvaldības daļēji segtu mazturīgajiem iedzīvotājiem elektroenerģijas rēķina pieaugumu pēc tirgus atvēršanās.

Abas amatpersonas - Valsts prezidents un ekonomikas ministrs - arī apsprieda, kā izmainīt normatīvos aktus, lai varētu īstenot iepriekš izskanējušo ieceri par derīgo izrakteņu ieguvi Latvijā. "Lai saprastu, kas tur īsti ir, nepieciešama tālāka izpēte. Šiem nolūkiem mums ir nesakārtoti likumi. Pie mums zemes īpašniekam pieder arī tas, kas ir zem zemes, taču citās Eiropas Savienības valstīs zemes dzīles pieder valstij," pauda Dombrovskis.

Politiķis norādīja, ka likumi ir nesakārtoti arī jomā, kas saistīta ar ģeoloģisko izpēti. "Tas traucē privātai kompānijai sākt izpēti. Ir interese no Kanādas kompānijas, tāpēc runājām ar prezidentu par to, kā šo lietu izkustināt," atklāja ekonomikas ministrs.

Sarunas noslēgumā prezidents ministrijas pārstāvjiem uzdeva jautājumu par Būvniecības likumam nepieciešamo speciālo noteikumu izstrādāšanas gaitu, lai likums varētu stāties spēkā 1.maijā. Prezidents saņēma apstiprinājumu, ka šajā procesā kavēšanās nebūs, informēja Stepanova.

Sarunā piedalījās ministra juridiskā padomniece Ilze Muižniece, ministrijas valsts sekretārs Andris Liepiņš un valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Kā ziņots, koalīcijas partijās sākusies diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. "Vienotības" Saeimas frakcija šodien uzklausīs Reformu partijas (RP) politiski pārraudzītās Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvjus par 1.aprīlī gaidāmo elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, aģentūrai LETA apliecināja "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns. "Vienotības" deputātiem esot radušies daudzi jautājumi, kas pamatā saistīti ar gaidāmo elektrības cenu pieaugumu iedzīvotājiem.

No 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Šobrīd divi tirgotāji ir atklājuši savus piedāvājumus. AS "Latvenergo" mājsaimniecībām elektrību tirgos par cenu no 16 līdz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt SIA "Baltcom TV" elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kWh. "Latvenergo" arī plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbērnu ģimenēm piešķirot vienreizēju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerģijas bez maksas.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Latvijā

Kādēļ valsts pārvaldē nav vēlams attālinātais darbs; kā Valsts kancelejas direktors plāno organizēt kandidātu atlasi augstajiem amatiem; vai garā, sarežģītā kandidātu atlases procedūra nav piesegs, lai izvairītos no atbildības; par nejēdzīgo aizraušanos ar dokumentu slepenošanu un valsts pārvaldes spēju un nespēju komunicēt ar sabiedrību – intervijas turpinājums ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais