Ministru prezidente KNAB vēlētos nodot Ģenerālprokuratūras pārraudzībā

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) vēlētos nodot Ģenerālprokuratūras pārraudzībā, lai šādi risinātu biroja neatkarības jautājumu.

Straujuma telekanālā LNT pauda uzskatu, ka pati uz KNAB nekad nekādu politisko spiedienu nav izdarījusi, tomēr pastāv viedoklis, ka biroja politiskā neatkarība būtu jāstiprina. Straujuma ar Kalnmeieru par šo jautājumu vēl nav runājusi, bet grasās to darīt, savukārt KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks virspusējā sarunā par ieceri neesot izrādījis īpašu entuziasmu. Kalnmeiers jau iepriekš ir uzsvēris, ka KNAB nonākšanu Ģenerālprokuratūras pārraudzībā kategoriski nevēlas.

Ministru prezidente atzina, ka pārraudzības maiņa neatrisinātu KNAB iekšējās problēmas.

Straujuma pastāstīja, ka līdz 9.februārim ir lūgusi Streļčenoku iesniegt redzējumu, kā sakārtot KNAB darbu. Paralēli strādā Valsts kancelejas darba grupa, lai pilnveidotu normatīvo bāzi, kas esot traucējusi KNAB nodaļu sadarbībai. Politiķe atteicās runāt, vai kāds KNAB varētu zaudēt amatus.

Jau ziņots, ka Straujuma iesaistījusies KNAB domstarpību risināšanā un vairākkārt ir tikusies ar Streļčenoku un viņa vietnieci Jutu Strīķi.

Pērn 20.decembrī Streļčenoks nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi. Savukārt iepriekšējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) 7.janvārī atcēla Streļčenoka rīkojumu.

14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, bet 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā.