Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Bļitkotāja portrets: pārgalvīgs vīrietis ar "pižiku", mobilo telefonu un blašķīti

© F64 Photo Agency

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības "BTA Insurance Company" SE (BTA) aptaujas datiem tipisks Latvijas zemledus makšķernieks ir vīrietis vecumā no 46 līdz 55 gadiem, kuram zemledus makšķerēšana ir ne tikai sirdslieta, bet arī iespēja atslēgties no ikdienas stresa svaigā gaisā. Ziemā "copmaņi" lielākoties nēsā ausaini - "pižiku" - un uz ledus nevar iztikt bez mobilā telefona un blašķes ar grādīgu dzērienu. Iedzīvotāji atzinuši, ka Latvijas zemledus makšķernieku raksturīgākās izskata iezīmes ir sārti vaigi un sarkans, nosalis deguns.

BTA šī gada janvārī, ar interneta starpniecību aptaujājot 512 Latvijas iedzīvotājus, noskaidroja sabiedrības viedokli un iespējamos stereotipus par zemledus makšķerniekiem. Lūdzot aptaujas anketā norādīt, kādas rakstura īpašības piemīt Latvijas zemledus makšķerniekiem, kā raksturīgāko īpašību aptaujas dalībnieki norādījuši pacietību. Šo īpašību atzīmējuši 45,2% respondentu.

Otra raksturīgākā "bļitkotāju" īpašība respondentu skatījumā ir pārgalvība, to atzīmējuši 21,5% respondentu. Gandrīz trešā daļa aptaujas dalībnieku jeb 29,6% domā, ka zemledus makšķerēšanas entuziasti ir dažādu jomu speciālisti, bet 19,3% aptaujāto uzskata, ka šis hobijs raksturīgs pensionāriem.

Lielākā daļa iedzīvotāju, kuri piedalījās aptaujā, uzskata, ka zemledus makšķernieki, dodoties uz ledus, ņem līdzi siltu zupu, buljonu vai pusdienas termosā (35,2%) un sviestmaizes (30,7%). Nedaudz mazāks skaits respondentu (28%) atzīmējuši, ka zemledus makšķernieki kā maltīti uz ledus izvēlas rupjmaizi un speķi. Savukārt, lūdzot norādīt, kādu dzērienu "bļitkotāji" izvēlas ņemt līdzi, dodoties uz ledus, gandrīz puse respondentu - 45,6% -, atbildot uz šo jautājumu, norādījuši kādu no alkoholiskajiem dzērieniem. 39% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka zemledus makšķernieki līdzi ņem siltu tēju termosā, bet 15,4% aptaujas dalībnieku domā, ka makšķernieki ņem līdzi siltu kafiju termosā.

Jautājot iedzīvotājiem, par ko visbiežāk sarunājas zemledus makšķernieki, esot uz ledus, lielākā daļa respondentu - 42,1% - uzskata, ka zemledus makšķernieki nesarunājas, lai neaizbaidītu zivis, 25,3% respondentu domā, ka makšķernieki, esot uz ledus, viens otram stāsta makšķernieku stāstus, bet 23,8% respondentu domā, ka makšķernieki viens otram stāsta par vislabākajām makšķerēšanas metodēm.

Lūgti raksturot zemledus makšķernieka izskata iezīmes, 52,6% aptaujas dalībnieku pauda uzskatu, ka zemledus makšķernieka raksturīgākās izskata iezīmes ir sārti vaigi un sarkans, nosalis deguns. 19,6% aptaujas dalībnieku kā makšķerniekiem raksturīgu izskata iezīmi norādījuši arī nelielu reibumu un smaidu. Savukārt, atbildot uz jautājumu "Kuras divas lietas ņemtu līdzi zemledus makšķernieks, dodoties uz ledus?", visbiežāk atzīmētā atbilde bija "mobilais telefons", to norādīja 34,9% aptaujas dalībnieku. Otra biežāk atzīmētā atbilde - 31,8% - bija "blašķe ar grādīgo dzērienu", savukārt atbildes variants "rezerves drēbes, vilnas zeķes" bija tikai trešā biežāk norādītā atbilde. To atzīmēja tikai 20% aptaujas dalībnieku.

BTA civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas riska parakstītājs Raivis Štrauss secina, ka sabiedrībā aizvien dominē stereotipi par to, kādi ir zemledus makšķernieki, un to parāda arī aptaujas rezultāti. "Šodien ar zemledus makšķerēšanu aizraujas ne tikai vecāka gadagājuma, bet arī gados jaunāki cilvēki. Tas pats attiecas uz pārgalvību - ne visi makšķernieki riskē ar savu dzīvību un veselību, dodoties makšķerēt uz plāna ledus. Tomēr nereti ir gadījumi, kas arī plaši tiek publiski atspoguļoti, kad neapdomīgi makšķernieki dodas uz ļoti plāna ledus un iet bojā, ielūstot ledū. Šādi gadījumi rada un veicina sabiedrības priekšstatu par to, ka zemledus makšķernieki ir pārgalvīgi cilvēki," paziņojumā medijiem norāda Štrauss.

Viņš uzskata, ka daļa šī hobija cienītāju tiešām ir pārgalvīgi un pārgalvīgajiem zemledus makšķerēšanas entuziastiem jāuzņemas atbildība par savu rīcību, maksājot ne tikai administratīvo sodu gadījumos, ja viņš devies uz ledus laikā, kad noteikts paaugstinātas bīstamības periods uz ledus, bet arī par glābšanas darbu izdevumiem un trešo personu mantai, dzīvībai un veselībai nodarīto kaitējumu. Tāpēc šogad, aktualizējot jautājumu par zemledus makšķernieku atbildību situācijās, kad tiek nodarīti zaudējumi trešajām personām, BTA ieviesa iepriekš nebijušu apdrošināšanas pakalpojumu - makšķernieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Makšķernieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise ir finansiālā garantija gadījumiem, kad nejaušas rīcības rezultātā makšķernieks radījis zaudējumus citam cilvēkam vai viņa mantai, tomēr tā nebūs finansiālā garantija neapdomīgai un pārgalvīgai zemledus makšķernieku rīcībai, informē Štrauss.

BTA pārstāvis arī domā, ka priekšstats par blašķīti zemledus makšķernieka mantās lielā mērā ir sabiedrībā dominējošs stereotips, jo apdomīgākie zemledus makšķernieki - šī hobija entuziasti - ļoti labi saprot, ka, atrodoties aukstumā, nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt sasildīties, lietojot alkoholiskos dzērienus, un tāpēc alkoholiskos dzērienus, esot uz ledus, nelieto.

Tuvākajā nedēļā Latvijā sals mīsies ar atkusni, tāpēc BTA aicina zemledus makšķerēšanas entuziastus sekot līdzi pašvaldību sniegtajai informācijai par ūdenstilpju vietām, kur drīkst uzturēties uz ledus un kur tas aizliegts. Tāpat BTA aicina zemledus makšķerniekus būt uzmanīgiem un ņemt vērā drošības padomus, kas saistīti ar piemērotu aprīkojumu un rīcību, ja gadījies ielūzt ledū.