Balva par mūža ieguldījumu medicīnā pasniegta ārstam Georgam Andrejevam

© F64

31. janvārī Gada balvas medicīnā 2013" pasniegšanas ceremonijā balvu "Par mūža ieguldījumu veselības aprūpes organizācijā" tika pasniegta ārstam un diplomātam Georgam Andrejevam, kurš medicīnai veltījis vairāk nekā 60 dzīves gadus.

Ārsta Andrejeva vadībā Latvijā anestezioloģija kļuva par atsevišķu medicīnas nozari, bet vēlāk par prestižu un pasaules līmeņa disciplīnu. Ar lepnumu gandrīz visi aktīvie anesteziologi šodien dēvē sevi par Andrejeva skolēniem, savukārt anestezioloģijas māsas turpina attīstīt savu specialitāti, par kuras pamatlicēju ir uzskatāms Andrejevs.

Kā medicīnas zinātnes doktors un anesteziologs viņš nesis Latvijas vārdu pasaulē, būdams Apvienotās Karalistes Anesteziologu karaliskās koledžas ievēlēts biedrs, Eiropas Anesteziologu akadēmijas biedrs un Vācu anesteziologu sabiedrības biedrs.

Andrejevs ir balsojis par Latvijas neatkarību Augstākajā padomē, kā ārlietu ministrs no Latvijas puses piedalījies Krievijas karaspēka izvešanā, kā Eiropas parlamenta deputāts izstrādājis un virzījis visai Eiropai būtiskus veselības dokumentus un direktīvas.

Svinīgajā "Gada balva medicīnā 2013"pasniegšanas ceremonijā  tika pasniegtas balvas desmit nominācijās,lai godinātu veselības nozarē strādājošos par apzinīgu un pašaizliedzīgu darbu pacientu veselības labā. Sešās nominācijās uzvarētājus noteica iedzīvotāji, bet četrās nominācijās, tostarp "Gada slimnīca", - nozares ekspertu žūrija.

Nominācijā "Gada cilvēks medicīnā" žūrija izvēlējās godināt Paula Stradiņa Klīniskās slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāju Pēteri Ošu. Viņš ir Latvijas reanimatoloģijas leģenda un gandrīz visu pašreiz strādājošo anesteziologu skolotājs, stāsta eksperti. Pērn augustā mediķis Stradiņa slimnīcas ugunsgrēka un tam sekojošās sprādzienbīstamās situācijas laikā, rūpējās par sarežģīto intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas pacientu evakuāciju. 

Gada ārsta titulu ieguva ģimenes ārsts Juris Jakovins. Viņš praktizē Valmierā un ir uzņēmies rūpes par aptuveni 5000 pacientiem. Iedzīvotāji balsojumā mediķim veltījuši virkni labu vārdu, īpaši bieži uzsverot ārsta pieejamību. 

Par "Gada ārsta palīgu" sabiedrības balsojumā atzīta Krāslavas slimnīcā praktizējošā ambulatorās aprūpes ārsta palīdze Antoņina Sinkeviča. 

Savukārt "Gada māsas" titulu ieguvusi Ludzas rajona slimnīcas operāciju māsa Aija Hmeļevska, kura šo darbu dara jau vairāk nekā 20 gadus. Viņas darbs ticis novērtēts ar goda zīmi "Ludzas novada gada cilvēks 2012". 

Par "Gada vecmāti" iedzīvotāji atzinuši Liepājas reģionālās slimnīcas mediķi Ingūnu Ķudu, kura vairāk nekā divus gadu desmitus palīdz nākt pasaulē mazajiem liepājniekiem.  

Nominācijā "Gada farmaceits" laurus plūca Lizuma pagasta farmaceite Laima Klimona, kuru iedzīvotāji raksturo kā dzīvespriecīgu, sirsnīgu un enerģisku cilvēku. 

Nominācijā "Gada rehabilitācijas speciālists" apbalvota Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas fizioterapeite Arnita Birziņa. Pacienti viņu raksturo, kā speciālisti ar dvēseli, kura spēj aizraut, motivēt un nežēlo savu laiku, lai pacients atkal tiktu "uz pekām". Pati mediķe atzīst, ka lielākais gandarījums pēc ilgstoša darba ar pacientu ir vēlāk redzēt viņu pilsētā pastaigājamies.

Gada slimnīcas titulu ieguva Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca. Speciālisti norāda, ka liela uzmanība, organizējot pacientu ārstēšanu un aprūpi, slimnīcā tiek pievērsta pacientu vajadzībām un dzīves kvalitātei. Plānojot turpmāko slimnīcas attīstību, slimnīcas personāls ir izvēlējies moto "Non progredi est regredi" jeb "Neiet uz priekšu nozīmē iet atpakaļ".

Nominācijā "Gada notikums medicīnā" eksperti izvēlējušies godināt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD). Balva pasniegta par izcilu profesionalitāti, operativitāti, pašaizliedzību un psiholoģisku noturību, kas bija nepieciešama vairākiem simtiem NMPD darbinieku, kuri nodrošināja palīdzības sniegšanu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Šogad balvu pasniegšanas ceremonijā klātesošos pārsteidza arī divas īpašās balvas. Aizsākot jaunu tradīciju, tika piešķirta balva "Par koleģialitāti ārstniecībā un pacientu aprūpē". To saņēma Bērnu klīniskā universitātes slimnīca par izcilu profesionalitāti un prasmi sadarboties, nodrošinot palīdzības sniegšanu sprādzienbīstamā situācijā apdraudētajiem pacientiem aizvadītā gada augustā.

Tāpat tika pasniegta Zāļu valsts aģentūras īpašā balva par visaugstākajiem profesionālās ētikas standartiem atbilstošu rīcību un nozīmīgu ieguldījumu, ziņojot par zāļu blakusparādībām. To saņēma Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles virsārste Brigita Aišpure.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais