Ar Zolitūdes traģēdiju saistītie būvinženieri patlaban ir atstādināti no darbiem objektos

Būvfirmas SIA "Re&Re" būvdarbu vadītāji Staņislavs Kumpiņš un Jevgeņijs Ņesterovičs, kuri vadīja būvdarbus Zolitūdes lielveikalā "Maxima", patlaban uzņēmumā ir atstādināti no būvdarbu vadīšanas objektos, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Re&Re" pārstāve Iveta Stepanova.

"Kamēr tiek noskaidroti Zolitūdē notikušās traģēdijas iemesli, abi speciālisti ir atstādināti no būvdarbu vadīšanas objektos. Viņi uzņēmumā patlaban veic darbu ar dokumentiem," skaidroja Stepanova.

Jau ziņots, ka Latvijas Būvinženieru savienība (LBS) novembra beigās uz laiku apturēja sertifikātus Zolitūdes "Maxima" konstrukciju projektētājiem Ivaram Sergetam un Jānim Malcānam, būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam un trim ēku būvdarbu vadītājiem - Staņislavam Kumpiņam, Jevgeņijam Ņesterovičam un Andrejam Kuļešovam. Vairāku minēto advokāti apstrīdēja šo lēmumu Ekonomikas ministrijā (EM) un tā janvārī atzina sertifikātu apturēšanu par spēkā neesošu no pieņemšanas brīža.

EM norādījusi, ka valdības noteikumi neļauj LBS apturēt sertifikātu darbību, jo tos drīkst tikai anulēt. LBS ir gatava anulēt sertifikātus tikai diviem no septiņiem speciālistiem - sabrukušās "Maxima" konstruktoram Sergetam un ekspertīzes veicējam Gulbim. Pārējie "Maxima" projektā iesaistītie drīkstot turpināt profesionālo darbību.

Kā vēstīts, projekta ģenerāluzņēmēja "Re&Re" pirmās kārtas - lielveikala celtniecības - atbildīgais būvdarbu vadītājs bija Staņislavs Kumpiņš, bet otrās kārtas - jumta apzaļumošanas un 12 stāvu dzīvojamās ēkas celtniecības - atbildīgais būvdarbu vadītājs bija Jevgeņijs Ņesterovičs.

Pērn 21.novembrī Zolitūdē sagruvusi veikala "Maxima" ēka, nogalinot 54 cilvēkus un vairākus desmitus smagi savainojot. Pirms nelaimes vairākas reizes nostrādājusi ugunsdzēsības signalizācija, taču cilvēki netika evakuēti. Traģēdija rosinājusi plašas diskusijas par būvniecības kvalitāti Latvijā, par "Maxima" attieksmi pret darbiniekiem un viņu drošību, kā arī par to, kas atbildīgs, ka šāda nelaime varēja notikt.

Gan lielveikalu, gan tai blakus esošo daudzstāvu dzīvojamo māju attīstīja "Homburg" grupas uzņēmums "Homburg Zolitude". Kompleksa pirmā kārta tika pabeigta 2011.gada nogalē, kad tika atklāts iepirkšanās centrs. Ēkas daļa, kurā atradās sagruvušais "Maxima" veikals, patlaban pieder ar "Maxima Latvija" saistītajam SIA "Tineo".

Zolitūdes kompleksa otrās kārtas - 12 stāvu dzīvokļu kompleksa - celtniecība tika sākta 2013.gada maijā. Pēc traģēdijas otrās kārtas būvniecība ir apturēta.

"Re&Re" ir ģenerāluzņēmējs šī projekta būvdarbiem. Projektā iesaistīts arī būvuzraudzības uzņēmums "CMConsulting", arhitektu birojs "Kubs" un būvkonstruktoru birojs "HND grupa".

Policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, ja rezultātā iestājušās smagas sekas. Patlaban kriminālprocesā norit izmeklēšana.

Uzņemoties politisko atbildību par notikušo, 27.novembrī par atkāpšanos paziņoja premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) īpaši sasauktā preses konferencē nekavējoties paziņoja jau iepriekš sociālajos tīklos pausto, ka atkāpties negrasās, jo par savu atbildību uzskata palīdzības sniegšanu cietušajiem un traģēdijas izmeklēšanas veicināšanu.

Svarīgākais