Pārbaudīs, kāpēc "liela mēroga uzņēmēja" Jūrmalā saņēmusi trūcīgas personas statusu

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) uzdevis pārbaudīt, kādēļ "liela mēroga uzņēmēja", kura savulaik minēta kā miljonāre un viena no lielākajām ķīlu devējām, bet tagad iesaistīta daudzu miljonu tiesu prāvās, pagājušā gada nogalē Jūrmalā saņēmusi un savās interesēs izmanto trūcīgas personas statusu, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pilsētas domē.

 Truksnis par šo situāciju paudis sašutumu un uzdevis noskaidrot, cik likumīgi un pamatoti Jūrmalas pilsētas domes Labklājības pārvaldē notikusi trūcīgās personas statusa piešķiršana šai uzņēmējai. "Ja pārbaudes procesā tiks fiksēta kāda nelikumība vai paviršība, atbildīgās amatpersonas tiks sodītas," piedraudējis Truksnis.

Jūrmalas pilsētas domes Labklājības pārvaldei uzdots arī pārbaudīt datus par visiem pārējiem trūcīgās personas statusa saņēmējiem, kuru statuss varētu tikt apšaubīts.

"Iespējams, problēma ir normatīvajos aktos, kas dod iespēju arī personām, kas faktiski nekādi neatbilst izpratnei par trūcīgu personu, formāli tomēr saņemt šo statusu un izmantot to, lai, piemēram, izvairītos no valsts nodevu maksāšanas savās tiesu lietās, kuru summa sasniedz miljonus. Man šī situācija šķiet absurda un nepieņemama. Ja būs nepieciešams, mainīsim pašvaldības sasitošos noteikumus, bet, ja ar to nepietiks, meklēsim iespēju, kā šo absurdo situāciju risināt jau Saeimas un valdības līmenī," pauda Truksnis.

Jūrmalas pašvaldība uzņēmējas vārdu neatklāj, taču iepriekš portālā "db.lv" izskanējis, ka maznodrošinātas personas statuss Jūrmalā piešķirts agrāk labi pazīstamai nekustamo īpašumu attīstītājai un miljonārei Larisai Sviridovai.

Sviridovai pieder pieci maksātnespējīgi uzņēmumi, tostarp nekustamo īpašumu firma "Delfīns partneri", kas ilgstoši tiesājas ar valstij piederošo AS "Reverta". Strīds galvenokārt saistīts ar 2005.gadā noslēgtu līgumu, ar kuru toreiz vēl AS "Parex banka" piešķīrusi uzņēmumam kopumā 26,1 miljona latu aizdevumu ēkas būvniecībai Jūrmalā, Rembates ielā 4.

Sākoties nekustamo īpašumu krīzei, nams tā arī netika pabeigts. Sviridovai piederošā uzņēmuma pārstāvji uzsver, ka nekāda aizdevuma nav bijis, bet ēka uzcelta par citu kreditoru līdzekļiem. Lietas materiālos ir starptautiskas auditorfirmas atzinums, kurā secināts, ka banka ir izsniegusi aizdevumu nekustamā īpašuma būvniecībai, kuru SIA "Delfīns partneri" izlietoja.