Lietuvas uzņēmēji pārdod Latvijas prasībām neatbilstošus gāzes balonus; saņem sūdzības par "Saurida"

Latvijas Gāzes asociācija ir gandarīta pa Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) aktīvo darbību gāzes balonu kontroles jomā, ņemot vērā, ka Lietuvas komersanti pārdod Latvijas teritorijā prasībām neatbilstošus gāzes balonus.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" norāda asociācijas vadītājs Valdis Bergs, Latvijas teritorijā komersantiem, kas darbojas sašķidrinātās naftas gāzes balonu tirdzniecībā, ir jāievēro Ministru kabineta attiecīgie noteikumi, kas nosaka kārtību, kādā tiek pārbaudīti un marķēti gāzes baloni. Šīs prasības garantējot drošību gāzes balonu tirdzniecībā Latvijas teritorijā, taču, "diemžēl Lietuvas republikā šīs prasības ir daudz maigākas, tāpēc bieži ir situācijas, kad Lietuvas komersanti pārdod Latvijas teritorijā prasībām neatbilstošus gāzes balonus", skaidro Bergs.

Latvijas Gāzes asociācija esot vairākkārtīgi vērsusies Ekonomikas ministrijā ar lūgumu veikt sarunas ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem par drošības prasību unifikāciju, kā arī vērsusies PTAC ar lūgumu veikt balonu drošības pārbaudes. Asociācijas biedri ir saņēmuši arī iedzīvotāju sūdzības par "Saurida" pārdoto balonu kvalitāti, bieži vien iedzīvotāji ir lūguši mūsu biedrus nomainīt "Saurida" iegādātos balonus.

Kā uzsver Bergs, PTAC aizliegums ir vērtējams tikai pozitīvi, un asociācijā cer, ka tas ir sākums aktīvai darbībai, lai kontrolētu normatīvo aktu ievērošanu gāzes balonu tirdzniecībā un nepieļautu Latvijas normatīviem aktiem neatbilstošu gāzes balonu tirdzniecību Latvijā.

Asociācijas biedru tirgotie gāzes baloni atbilstot visām Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām un ir droši ekspluatācijā.

Kā ziņots, PTAC ar pērnā gada nogales lēmumu aizliedzis UAB "Saurida" izplatīt un uzlicis par pienākumu izņemt no tirgus 50 litru tilpuma gāzes balonus, kas ražoti Padomju Savienībā saskaņā ar GOST tehniskajām prasībām, laisti tirgū pirms 2003.gada un nav uzpildīti Latvijā saskaņā ar pašreiz spēkā esošo normatīvo aktu prasībām.

PTAC aģentūru LETA informēja, ka PTAC aicina patērētājus neiegādāties "Saurida" izplatītos gāzes balonus, kas ir plaši pieejami gāzes balonu apmaiņas punktos un tirdzniecības vietās visā Latvijā. Tāpat PTAC aicina arī izplatītājus nepiedāvāt uzņēmuma pildītos gāzes balonus tirdzniecības un balonu apmaiņas punktos.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais