Daugavgrīvā novērots zemākais ūdens līmenis kopš 1976.gada

Pēdējās dienās Daugavā pie Daugavgrīvas ir novērots zemākais ūdens līmenis kopš 1976.gada, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Aizvadītajā naktī ūdens līmenis Daugavā pie Daugavgrīvas nokrities līdz mīnus 101 centimetram, un tas novērots nakts otrajā pusē - no plkst.6 līdz 3. Tuvākajās dienās gaidāma vēl lielāka ūdens līmeņa pazemināšanās - tas turpināsies līdz 2.februārim.

Dati par ūdens līmeni Daugavgrīvā tiek apkopoti jau kopš 1875.gada, un šāda parādība ir ļoti reta. Absolūti zemākā atzīme ūdens līmenim Daugavgrīvā bija 1959.gadā - mīnus 127 centimetri, bet par šodien fiksēto zemāks ūdens līmenis bija tikai 1976.gadā - mīnus 108 centimetri.

Ūdens līmeņa pazemināšanās zem viena metra atzīmes ir salīdzinoši reta parādība, un tā notiek, ja Latvijā ilgstoši valda spēcīgi dienvidu, dienvidaustrumu un austrumu vēji. Šāds vēja virziens atspiež ūdeni uz Rīgas līča ziemeļiem. Bieži Latvijā nevar novērot šāda virziena ilgstošus un spēcīgus vējus, skaidroja LVĢMC speciālisti.

Paredzams, ka sinoptiskā situācija mainīsies, sākot ar svētdienu, 2.februāri, kad mazināsies vēja spēks. Svētdien un pirmdien, 3.februārī, vēja ātrums pakāpeniski mazināsies, un pirmdien vairs tikai piekrastē vietām vēja ātrums būs 12 metri sekundē, citviet iekšzemē tas būs krietni lēnāks.

Svarīgākais