Streļčenoks vēlreiz sasauks komisiju Strīķes darba izvērtēšanai

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ir nolēmis izveidot jaunu komisiju savas divreiz atlaistās un atkal amatā atjaunotās vietnieces Jutas Strīķes darba izvērtēšanai, šorīt telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

"Es negribu komentēt [mūsu vakar notikušās] sarunas, tās lai paliek starp mums, bet šobrīd Streļčenoka kungs ir nozīmējis jaunu vērtēšanas komisiju Strīķes kundzei, un, kā mēs vienojāmies, pēc tam viņš arī rīkosies atbilstoši vērtēšanas rezultātiem," paskaidroja Straujuma.

Uz jautājumu, cik ilgu laiku viņa ir devusi KNAB vadībai, lai normalizētu savas attiecības un uzlabotu situāciju birojā, valdības vadītāja atbildēja, ka viņas laika limits faktiski ir izsmelts. "Es uzskatu, ka Streļčenoka kunga uzdevums ir nodrošināt, lai KNAB strādātu, un lai nebūtu šo augstākās vadības savstarpējo strīdu. Mēs negribam skatīties šo cirku, kas notiek biroja augstākajā vadībā," atzina Straujuma.

Viņa atturējās komentēt, vai KNAB varētu pilnvērtīgi strādāt bez Streļčenoka vai Strīķes. Tomēr premjerministre atzina, ka Strīķe ir "zināms KNAB simbols jau no pirmsākumiem, līdz ar to jāsaprot, kādas pēkšņi ir [radušās] problēmas šī pusotra gada laikā".

Vaicāta, kāpēc "Vienotības" pārstāvji cenšas darīt visu iespējamo, lai Strīķe paliktu amatā, Ministru prezidente atbildēja, ka viņas skatījumā tā vis nav.

Kā ziņots, Streļčenoks vakar pēc sarunas ar Straujumu atturējās komentēt, vai saredz iespēju turpināt darbu ar savu vietnieci Strīķi. Uz sarunu pie Straujumas bija ieradusies arī pati Strīķe un KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Streļčenoks vēlāk komentāros žurnālistiem bija izvairīgs. Vaicāts, vai tikšanās laikā panākta kāda vienošanās, viņš atbildēja, ka nav runas par vienošanos, bet jautājums ir par to, ko Strīķe paveikusi pēdējā pusotra gada laikā.

"Secinājumu šeit nav. No manas puses bija jautājums par to, vai es kā iestādes vadītājs un Latvijas pilsonis varu skatīties sabiedrībai un saviem kolēģiem acīs par pusotra gada laikā pieļautajiem pārkāpumiem, tādējādi aiztaisot tās ciet un izliekoties, ka nekas nav noticis," norādīja KNAB priekšnieks.

Streļčenoks arī uzskata, ka demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V) nevērtēja pēc būtības viņa lēmumus, ar kuriem divreiz no amata tika atbrīvota Strīķe.

Vaicāts, vai redz iespēju turpināt darbu ar Strīķi, KNAB priekšnieks atturējās to komentēt. "Es varu pateikt, ka darbs notiek neatkarīgi no tā, vai iestādē strādā vai nestrādā Strīķes kundze. Funkcijas tiek realizētas un tiks realizētas," uzsvēra KNAB vadītājs.

Jau ziņots, ka Straujuma iesaistījusies KNAB domstarpību risināšanā. Viņa pagājušajā piektdienā tikās ar Streļčenoku, bet pirmdien - ar Strīķi.

Pirmdien Straujuma paziņoja, ka aicinās Streļčenoku izvērtēt, vai, nemainot KNAB personālsastāvu, ir iespējams rast situācijas risinājumu.

Pērn 20.decembrī Streļčenoks nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi. Savukārt iepriekšējais Ministru prezidents Dombrovskis 7.janvārī atcēla Streļčenoka rīkojumu.

14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, bet 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā.