Datu valsts inspekcija pārbaudīs DEAC rīcību, nosūtot pie skolēna uz mājām advokātu

Datu valsts inspekcija nolēmusi sākt pārbaudi par gadījumu, kad SIA "Digitālās ekonomikas attīstības centrs" (DEAC), izmantojot savas datubāzes informāciju, nosūtīja pie kāda 10.klases skolēna uz mājām savu advokātu, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijas pārstāve Līva Rancāne.

Rancāne uzsvēra, ka lēmums sākt pārbaudi vēl nenozīmē, ka noteikti ir noticis pārkāpums, - tas tiks noskaidrots, kad būs zināmi pārbaudes rezultāti.

Jau ziņots, ka elektroniskās skolēnu dienasgrāmatas "e-klase" izstrādātāji, SIA "Digitālās ekonomikas attīstības centrs" (DEAC), vērsušies pret Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 10.klases skolēnu Alekseju Popovu, kura radītais programmas paplašinājums "Skaistā klase" ļauj apiet portāla reklāmas un rakstus, atverot baltu lapu ar reģistrācijas logu. Lai panāktu "Skaistās klases" darbības pārtraukšanu, uzņēmuma pārstāvji pat ieradušies skolēna dzīvesvietā.

Sākotnēji DEAC valdes loceklis Jānis Kaģis vērsies pie skolēna ar e-pasta starpniecību, pieprasot izņemt no "Google Webstore" skolēna izveidoto paplašinājumu. Popovs norādījis, ka Kaģis nav pieminējis nevienu likumu, kuru viņš būtu pārkāpis, tāpēc prasību nav pildījis. Pēc tam DEAC vadītājs sazinājies ar Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, kurā Popovs mācās, direktoru un mēģinājis ar viņa starpniecību sarīkot tikšanos ar zēnu un viņa vecākiem. Direktors atbildēja, ka skolai šajā lieta nav jāiesaistās, un ieteica uzņēmumam kontaktēties ar skolēnu personīgi.

Pirmdien, 20.janvārī, skolēna dzīvesvietu apmeklēja "Magnusson" zvērinātu advokātu biroja pārstāvis, kurš puiša vecākiem personīgi izsniedza skolēnam adresētu vēstuli. Tajā advokāts Aleksejs Valle norāda, ka viņš ir likumīgs DEAC pārstāvis, kā arī uz to, ka "Skaistas klases" izmantošana esot pretrunā ar Autortiesību likuma 40.pantu. Šajā vēstulē advokāts arī brīdinājis, ka vērsīsies policijā, ja Popovs savu paplašinājumu neizņems no "Webstore", biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja skolēns.

Kaģis aģentūrai LETA apstiprināja, ka DEAC vērsies gan pie vecākiem, aicinot satikties, gan pie Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas direktora ar aicinājumu organizēt tikšanos, gan arī nosūtījis tiesu izpildītāju uz skolēna mājām. Skolēna adresi DEAC uzzinājis pēc savas sistēmas datiem, kuru lieto arī pats Popovs. Kaģis šādu rīcību uzskata par korektu, norādot, ka citi mēģinājumi risināt šo problēmu ar sarakstes starpniecību bijuši neefektīvi. Ierodoties pie skolēna mājās, datu aizsardzības pārkāpums neesot noticis, jo šī informācija neesot nodota trešajām personām, uzskata Kaģis.

Datorzinātņu doktorants Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (MIT) Madars Virza biznesa portālam "Nozare.lv" pieļāvis, ka DEAC tādējādi varētu būt pieļāvis pārkāpumu personas datu aizsardzībā. "Vai varētu būt taisnība, ka šī priviliģētā informācija ir iegūta, izmantojot datus, ko DEAC varētu būt uzticējusi Alekseja skola, domājams, pavisam citu mērķu realizēšanai? Ja tā, vai DEAC ir uzticama vieta, kur glabāt savus datus?" jautāja ASV studējošais latviešu datorzinātnieks.

Virza arī pauda viedokli, ka DEAC izteiktie iebildumi pret Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēnu Alekseju Popovu un viņa izstrādāto programmatūru "Skaistā klase" ir nepamatoti. Doktorants piekrīt, ka "Skaistā klase" izmainījusi "e-klases" lapas izskatu. "Tas notiek tādā pašā veidā, kā to dara jebkura pārlūkprogramma, kas atbalsta reklāmu bloķēšanu, - vienkārši nerādot uzmācīgas reklāmas. Tā kā liekā satura novākšana ir lietotāja sankcionēta (tādu sankciju lietotājs dod, paplašinājumu instalējot), nevar būt ne runas par kaut kādu "satura pārveidošanu"," norāda Virza. Populārāko tiešsaistes reklāmu bloķētāju "AdBlock Plus" lieto vairāki miljoni lietotāju, un tā darbības principi ir līdzīgi "Skaistās klases" izmantotajiem.

Ikkatrs interneta pārlūks izstrādātāju rakstīto kodu interpretē un pēc tā izveido satura vizuālo noformējumu. "Piemēram, ir cilvēki, kas lieto teksta vides pārlūkus, kas reklāmas nevar parādīt vispār, - vai viņus arī vajadzētu sodīt? Tas ir līdzīgi, kā saukt pie atbildības kādu, kas fiziskajā pasaulē pirms avīzes lasīšanas no tās ar šķērēm izgriež reklāmu," uzskata Virza.

Popovs ir Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 10.klases skolnieks. Vēl mācīdamies 9.klasē, viņš jau bija paspējis apliecināt sevi starptautiskā mērogā - iegūt divas bronzas medaļas starptautiskajā informātikas olimpiādē, atzinības rakstu starptautiskajā lingvistikas olimpiādē un uzvarēt vairākās Latvijas mācību priekšmetu olimpiādēs.

Svarīgākais