Sals liek būt uzmanīgiem

Sals sadzinis patversmēs vairāk cilvēku nekā ziemas siltākajos mēnešos, bet Rīgā brīvas vietas vēl ir.

Naktspatversmes pašlaik strādā arī dienā, tāpēc, ja iedzīvotāji redz, ka kādam bez pajumtes palikušajam vajadzīga palīdzība un silta naktsmītne, viņi var informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi.

Rīgas domes Labklājības departamentā informē, ka naktspatversmes darbojas visu diennakti, ja, pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtās informācijas, pulksten 8 āra gaisa temperatūra ir zemāka par –10 °C vai ja āra gaisa temperatūra ir zemāka par 0 grādu un vēja ātrums ir lielāks par 10 m/s. Šā gada pirmajā dienā naktspatversmēs uzturējās 761 cilvēks, bet kopš mēneša sākuma naktspatversmju klientu skaits ir palielinājies par 11 procentiem. Kopumā pilsētā darbojas septiņas patversmes/naktspatversmes, kurās 863 vietas līdzfinansē Rīgas dome. Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice atgādina, ka cilvēki aicināti ziedot apģērbus, apavus, siltas zeķes un segas Rīgas patversmei Maskavas ielā 208 un Katoļu ielā 57.

Mobilā brigāde (tālrunis 27023550) izbrauc, ja saņemta informācija par bezpajumtnieku atrašanās vietām, tajā skaitā uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās, kas nav dzīvošanai piemērotas. Tā kā Mobilā brigāde nestrādā visu diennakti un arī svētdienās ne, vakaros un nedēļas pēdējā dienā iedzīvotāji par bezpajumtniekiem var ziņot, zvanot uz ārkārtas situāciju tālruni 112, policijai uz tālruni 110 vai neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam – 113.

Medicīnas iestādēs šoziem nogādāti cilvēki, kuri apsaldējušies gan nepiemērotu apavu dēļ, gan tāpēc, ka bijuši alkohola reibumā uz ielas. Piemēram, janvāra sākumā Rīgā slimnīcā ar ķermeņa atdzišanu nonācis 34 gadus vecs vīrietis. Viņš atrasts guļam dzērumā uz ielas. Mediķi uzsver, ka alkohols ir viens no apsaldēšanās vai nosalšanas iemesliem, jo grādīgo dzērienu ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, cilvēks nejūt aukstumu un var aizmigt ārā pat ļoti lielā salā. Par ķermeņa atdzišanu liecina drebuļi, taču alkohols drebuļus neitralizē. Tāpēc iereibis cilvēks nesajūt, kad ķermenis sāk zaudēt siltumu, ķermeņa atdzišana var sākties jau pēc 15 līdz 20 ārpus telpām pavadītām minūtēm. Šonedēļ meteorologi prognozē salu līdz –20 grādiem, tāpēc, ieraugot uz ielas vai kāpņu telpā iemigušu cilvēku, iedzīvotāji tiek aicināti pārliecināties, vai viņš ir spējīgs reaģēt, pajautāt, kas noticis. Ja cilvēks neatbild, ir jāzvana neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai 113.

Arī aukstās iekštelpās var apsaldēties, tāpēc Mobilās brigādes darbinieki aicina ziņot par neapkurinātās ēkās mītošiem cilvēkiem. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēki apsaldējas savā dzīvoklī, ja slimības vai cita iemesla dēļ nav varējuši aiziet pēc malkas vai iekurt krāsni. Ja kaimiņi zina par līdzās dzīvojošiem vientuļiem cilvēkiem, lūgums viņus biežāk apraudzīt.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais