Pensijām būs jāņem nauda arī no depozīta

© f64

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) gatavo vēstuli Valsts kasei ar lūgumu pārtraukt vienu no sociālā budžeta termiņnoguldījumiem, jo pretējā gadījumā decembra beigās nebūs naudas, ko pārskaitīt janvāra pensijās un pabalstos. Lielākā daļa sociālā budžeta uzkrājuma ir noguldīta.

Raksturojot situāciju sociālajā budžetā, VSAA direktore Inese Šmitiņa Neatkarīgajai saka: "Mēs praktiski varēsim iekļauties esošajā budžetā un izpildīt visas saistības, bet divos speciālajos budžetos ir krietnas novirzes – pensiju un nodarbinātības. Ja pensiju budžetā plānotie ieņēmumi ir mazāki, nekā prognozēts, tad nodarbinātības budžetā izveidojies pārpalikums. Pensiju budžetā ir par 30 miljoniem lielāki izdevumi, bet nodarbinātības – šāda summa atlikumā. Tāpēc kopējo budžeta deficītu varam nepalielināt. Mums ir atļauts tēriņus pensiju budžetā par šo summu palielināt." Plānojot budžeta ieņēmumus un izdevumus, tika pārvērtēts tas, cik bezdarbnieku saņems pabalstus – vidējais bezdarba pabalstu saņēmēju skaits ir 60 000 cilvēku, kas ir par 20 000 mazāk, nekā bija prognozēts. Pensiju jomā situācija ir pretēja – domāja, ka būs lielāks skaits pensionāru, kuriem varēs ieturēt pensiju, bet kuri turpinās strādāt. Tā radies iztrūkums vismaz par 17–18 miljoniem latu.

Šobrīd problēmas rada tas, ka nodokļu ieņēmumi kritušies ļoti strauji – tie ir par 30% mazāki, un kontā pretim izmaksām nav ieņēmumu. Tāpēc tiek izmantots iepriekšējos gados uzkrātais, par ko daudzkārt bažīgi teikts – tas jau iztērēts. "Mēs nevaram aiziet uz banku un savu naudu aptaustīt, kamēr tā ir kontā. Reāli mēs to redzam savā konta izrakstā un, kad aizejam pie bankomāta, tad naudu izņemam. Ar šo sociālā budžeta atlikumu ir tāpat – ja mums ir nepieciešama nauda, tā ir pieejama, un mēs to izmantojam pirmām kārtām šā gada deficīta segšanai. Brīdī, kad mums vajag apgrozāmos līdzekļus, mēs tos varam paņemt," stāsta VSAA vadītāja. Pašlaik uzkrājums ir 767 miljoni latu, no kuriem lielākā daļa – 625 miljoni latu – ir noguldīta Valsts kasē kā termiņnoguldījumi uz noteiktu laika periodu un noteiktiem peļņas procentiem.

Tomēr sliktā ziņa esot tā, ka vienu no šiem noguldījumiem VSAA spiesta pārtraukt pirms termiņa, lai būtu pieejami līdzekļi janvāra pensiju, pabalstu izmaksai. Šā depozīta termiņš ir 2010. gada februāris. Termiņnoguldījumos ir novirzīta visu četru speciālo budžetu nauda. Pirms termiņa pārtraucot noguldījumu, budžets zaudē viena mēneša procentu ieņēmumus.

***

UZZIŅAI

Sociālais budžets 2009. gadā

Plānotie ieņēmumi – 1263,1 miljons latu

Plānotie izdevumi – 1469,2 miljoni latu

23. novembrī sociālais budžets tika precizēts ar valdības rīkojumu izdevumu sadaļā – 1499,4 miljoni latu (palielināts par 30 miljoniem latu)

Sociālā budžeta naudas noguldījumi

Kopējā termiņnoguldījumu pamatsumma šāgada 1. novembrī – 625,5 miljoni latu

No tiem:

Valsts pensiju speciālais budžets kopā 500 miljoni latu trīs noguldījumos

Nodarbinātības speciālais budžets kopā 15 miljoni latu vienā noguldījumā

Darba negadījumu speciālais budžets kopā 6,5 miljoni latu trīs noguldījumos

Invaliditātes, maternitātes un slimības speciālais budžets kopā 104 miljoni latu trīs noguldījumos

Avots: VSAA

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais