Deputāti bezalgas atvaļinājumā neies

Atšķirībā no daudziem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju deputāti taupības vai vismaz solidaritātes vārdā doties bezalgas atvaļinājumā nebūtu gatavi. Kamēr kāds no parlamentāriešiem Neatkarīgajai stāsta, ka darba tāpat daudz, cits aizbildinās – pat ja gribētu, Saeimas kārtības rullis šādas iespējas gluži vienkārši neparedz.

Arī faktā, ka Saeimā gaidāms trīs nedēļu sesiju pārtraukums, kura laikā praktiski nekas nenotiek, bet deputāti turpina saņemt algu, arī krīzes situācijā neko nepareizu deputāti nesaskata. Jāpiebilst, ka vienīgais, uz kā rēķina deputātu ienākumi saruks, būs maksa par komisijas sēžu apmeklējumu. Taču atalgojums un kompensācijas tiek maksātas pilnā apjomā. Neatkarīgā aprēķināja, ja deputāti kaut vai gada pēdējās divas nedēļas atteiktos no algas un transporta, sakaru un reprezentācijas izdevumu kompensācijas, ietaupījums budžetā varētu būt ap 70 000 latu.

Darba daudz

"Es esmu izbaudījis bezalgas atvaļinājumu kā Tehniskās universitātes profesors, tā ka man ir puslīdz skaidrs, kā tas izpaužas un ka tāpēc rodas problēmas ar rēķinu apmaksu nākamajā mēnesī. Tā ka nevarētu teikt, ka es būtu dedzīgs bezalgas atvaļinājuma piekritējs," Neatkarīgajai sacīja deputāts Kārlis Šadurskis (PS). Viņš piebilda, ka varot jau deputātiem vispār nemaksāt, taču jāsaprot, ka viņiem ir tādas pašas vajadzības kā jebkuram – rēķini, tēriņi, bērnu izglītība.

LPP/LC deputāts Dzintars Jaundžeikars savukārt sacīja, ka darbs Saeimā pilnībā atšķiras no darba kādā iestādē: "Un es neuzskatu, ka man būtu jāņem bezalgas atvaļinājums, jo tās stundas, ko es katru dienu strādāju, neviens nevar atdot." Arī Vents Armands Krauklis (TP) norādīja: "Es turpināšu strādāt visu šo laiku, jo ir palikuši diezgan daudz likumprojektu. Tā ka diezin vai tas būtu lietderīgi [iet bezalgas atvaļinājumā]." Turklāt Saeima esot ļoti daudz izdarījusi, lai samazinātu savus izdevumus, "un parlaments tiešām pienācīgi solidarizējas ar pārējo sabiedrību".

Likums neparedz

"Sāksim ar to, ka mums nav tādas iespējas. Kārtības rullī ir atrunāts, ka deputātiem ir iespēja prasīt atvaļinājumu sesijas laikā (..) Bet starp sesijām nevar," uz jautājumu, vai gada nogalē būtu gatavs doties bezalgas atvaļinājumā, atbildēja Andrejs Klementjevs (SC). Kārtības ruļļa grozījumi gan ir pašu deputātu rokās, taču gatavību ko mainīt neviens nepauž. Arī Staņislavs Šķesteris (ZZS) uzsvēra, ka deputātiem tādu atvaļinājumu nemaz nav. Uz Neatkarīgās norādi, ka ļoti daudzu iestāžu darbinieki bezalgas atvaļinājumos tiek sūtīti, S. Šķesteris atbildēja: "Ja nav ko darīt, tad var atpūsties." Tam, ka šāds solis daudzviet sperts tāpēc, ka nav naudas, viņš negribēja piekrist. "Lai organizē darbu savādāk. Katras iestādes vadītājiem jādomā, ko darīt, lai cilvēkiem būtu darbs un nevajadzētu laist bezalgas atvaļinājumā," sacīja tautas kalps.

Teju vienīgais no aptaujātajiem, kurš vismaz vārdos izrādīja gatavību šādā atvaļinājumā doties, bija Pēteris Tabūns (TB/LNNK). "Bet tad tas jākārto visiem kopā," viņš sacīja, gan atzīstot, ka, visticamāk, tas nenotiks.

Paši ievēlēja

Parlamentā arī uzsver deputātu kā vēlētas amatpersonas statusu. "Jāsaprot viena lieta – neviens šo Saeimu nav nelikumīgi iecēlis, kā vien Latvijas pilsoņi ar savu balsi," sacīja K. Šadurskis, piebilstot, ka ikvienam medijam, kurš izvieto politisko aģitāciju, ir tieši tāda pati atbildība, jo, tīri merkantilu apsvērumu vadīti, tie palīdz zemās kvalitātes tautas kalpiem iegūt šos krēslus.

"Vai nu patīk vai nepatīk, bet tie 100 deputāti ir tie, ko tauta ievēl," Neatkarīgajai savus iebildumus saistībā ar atspoguļojumu laikrakstā par deputātu algām, piezvanot uz redakciju, pauda arī deputāts Visvaldis Lācis. Viņš turklāt uzsvēra – vasaras mēnešos tā jau nav iespējams nopelnīt, jo nenotiek komisiju sēdes. Uz iebildi, ka algu deputātiem arī vasarā maksā, V. Lācis atbildēja: "Jā, novelciet 25% no 968, cik tur paliek?" "Ja jūs ierakstīsiet, ka Saeimā ir jābūt divu nedēļu atvaļinājumam, tad nākamā Saeima būs ļoti vāja. Jūs savā naidā pret Saeimu nesaprotat, ko darāt," viņš sacīja. V. Lācis turklāt uzsvēra, ka atalgojuma un kompensāciju ziņā lauku deputātu situācija ir citāda. Ne tikai dzīvesvietas šādam deputātam Rīgā nav – "viņam vajag gultu, drēbju skapīti, palagus un dvieļus vajag sapirkt. Tā ka tā kompensācija – 388 lati – nav liels grēks un izšķērdība," sacīja deputāts. Viņš arī uzsvēra, ka pats saņem zem vidējā atalgojuma parlamentā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais