KNAB plāno pievērst lielāku uzmanību būvniecības uzraudzībā iesaistīto pašvaldību amatpersonu kontro

Pēc Zolitūdes traģēdijas lielāka uzmanība jāpievērš būvniecības uzraudzībā iesaistīto pašvaldību amatpersonu kontrolei, uzskata Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB Sabiedriskās konsultatīvās padomes sēdē šodien KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča prezentēja topošo KNAB darbības stratēģiju 2014.-2016.gadam. "Lai gan tas nav atspoguļots stratēģijas projektā, biroja iekšienē esam runājuši, ka mums vajadzētu pievērst uzmanību būvniecības jomai pēc Zolitūdes traģēdijas," norādīja Jurča.

KNAB pagājušā gada nogalē izsūtījis visām pašvaldībām lūgumu sniegt informāciju par to, kā tiek veikta amatu savienošana būvniecības uzraudzībā iesaistītajām amatpersonām. Saskaņā ar KNAB rīcībā esošo informāciju būvniecības uzraudzībā iesaistītās pašvaldības amatpersonas vienlaicīgi savieno savu amatu ar citiem amatiem.

"Tas faktiski norāda, ka viņu darba efektivitāte tiešo darba pienākumu pildīšanai ir pakļauta lielam korupcijas riskam un riskam, ka viņi vienkārši savus pienākumus nespēj izpildīt," uzsvēra Jurča.

KNAB arī domā, ka ir jāpārskata profesionālo organizāciju, kuras veic būvspeciālistu sertifikāciju, tiesiskais statuss, jo šobrīd uz tām nav attiecināms valsts amatpersonas statuss.

"Viņi šobrīd veic šo sertifikāciju un izsniedz sertifikātus. Faktiski viņi valsts vārdā realizē publiskas funkcijas, taču ir runa par interešu konflikta riskiem, jo viņiem nav valsts amatpersonas statusa, kas varētu apgrūtināt viņus saukt pie likumā noteiktās atbildības," uzsvēra KNAB priekšnieka vietniece.

Jau ziņots, ka pērn 21.novembrī Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, sabrūkot lielveikalam "Maxima", gāja bojā 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Par šādu noziegumu maksimālais sods ir brīvības atņemšana līdz četriem gadiem.

Svarīgākais