Skaidros izmaiņas Būvniecības likumā

Šodien notiks seminārs "Kā jaunais Būvniecības likums mainīs būvniecības procesu", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Seminārs notiks no plkst.10 līdz 13 Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā, Kaļķu ielā 1, Rīgā. Interesenti, kuri nevarēs piedalīties seminārā klātienē, varēs to vērot tiešraidē ministrijas tīmekļa vietnē "www.em.gov.lv".

Semināra mērķis ir informēt Latvijas pašvaldību pārstāvjus un citus interesentus par galvenajām izmaiņām būvniecības procesā līdz ar jaunā Būvniecības likuma stāšanos spēkā.

EM speciālisti informēs semināra dalībniekus par jaunā Būvniecības likuma piemērošanas jomām, iestāžu kompetences jautājumiem, saistītajiem normatīvajiem aktiem, kā arī par sabiedrības informēšanu par būvatļaujas izsniegšanas gadījumu, būvatļaujas apstrīdēšanas kārtību, būvspeciālistu kompetences novērtēšanas kārtību, būvkomersantu kvalifikācijas jautājumiem un Būvniecības informācijas sistēmas darbību.

Ar mērķi informēt par galvenajām izmaiņām būvniecības procesā līdz ar jaunā Būvniecības likuma stāšanos spēkā 2014.gada 1.februārī EM rīko reģionālo semināru ciklu Latvijas pašvaldību pārstāvjiem un citiem interesentiem.

Līdz šim ir noticis informatīvais seminārs Kurzemes, Vidzemes, Latgales un Zemgales reģiona pašvaldību pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka Būvniecības likuma spēkā stāšanās šā gada 1.februārī būs atkarīga no atbalsta valdībā, šonedēļ valdību informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Būvniecības likumā, kas Saeimā tika pieņemts pērn 9.jūlijā, noteikts deleģējums Ministru kabinetam izdot pakārtotos normatīvos aktus. Uz likumā doto deleģējumu ir jāizdod 21 Ministru kabineta noteikums un 29 Latvijas būvnormatīvi. Patlaban izstrādāti un izsludināti 12 Ministru kabineta noteikumu projekti.

EM plāno līdz šim valsts sekretāru sanāksmē izsludinātos tiesību aktu projektus iesniegt Ministru kabinetā apstiprināšanai šā gada 28.janvārī valdības sēdē. Līdz ar to, lai Būvniecības likums stātos spēkā šā gada 1.februārī, 28.janvāra Ministru kabinetā sēdē būs nepieciešams atbalsts šo normatīvo aktu apstiprināšanai.

Jau ziņots, ka Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Būvinženieru savienība un Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācija vēlas atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos 2014.gada 1.februārī.

Savukārt EM iepriekš uzsvēra, ka nav pamata atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu - 2014.gada 1.februārī.

Latvijas Pašvaldību savienība atzina, ka tad, ja 2013.gada 19.decembrī izsludina deviņus jaunus normatīvos aktus, tai skaitā arī Vispārīgos būvnoteikumus, tad to izvērtēšanai ir četras darbadienas, kas ir pārāk īss laiks.

Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos no 1.februāra, bet piekrīt LPS uzskatam, ka Vispārīgajiem būvnoteikumiem nepieciešams ilgāks izvērtēšanas laiks.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais