Asociācija: Lielie tirgotāji pirmajās divās janvāra nedēļās nav novērojuši apgrozījuma kritumu

Pirmajās divās janvāra nedēļās, kad bija paralēlā eiro un latu apgrozība, lielākie tirgotāji Latvijā nav novērojuši apgrozījuma kritumu, šodien preses konferencē "Noslēdzies būtisks eiro ieviešanas posms: vienlaicīgās apgrozības periods" atzīmēja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš norādīja, ka kopumā pirmajās divās janvāra nedēļās, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, LPTA biedri - SIA "Rimi Latvia", SIA "Maxima Latvija" un SIA "Narvesen Baltija" - uzņēmumu tirdzniecības vietās nav novērojuši apgrozījuma kritumu.

"Varētu pat teikt, ka atsevišķi ir novērots pat ļoti neliels, bet pieaugums. Taču, vērtējot mūsu asociācijas biedru darbību kopumā, var teikt, ka šī gada janvāra pirmās divas nedēļas pircēju apmeklētāju skaita ziņā un pirkumu ziņā ir ļoti līdzīgas pagājušā gada un citu gadu pirmajām divām nedēļām," skaidroja Krūzītis.

Viņš atzīmēja, ka pirms eiro ieviešanas LPTA biedriem bija nelielas bažas un prognozes, ka tehniski norēķini gan latos, gan eiro varētu nevis veicināt apgrozījuma sarukumu, bet gan panākt, ka apgrozījums pieaug lēnāk. "Taču kopumā pircēju un apgrozījuma plūsma ir tāda pati kā pirms gada."

Šo divu nedēļu laikā LPTA biedri vienas dienas laikā apkalpojuši ap 700 000 pircēju aptuveni 500 tirdzniecības vietās.

"Lai arī pirmās nedēļas pēc eiro ieviešanas ir bijis saspringts laiks visiem tirgotājiem, jo iedzīvotāji izmantoja iespēju samainīt gan skaidras naudas ietaupījumus latos, gan arī pēcāk jau lielāka nomināla banknotes eiro, norēķinoties veikalos, tomēr šo divu nedēļu periodā ir bijis salīdzinoši maz sūdzību un kļūdu," uzsvēra LPTA izpilddirektors.

Viņš teica, ka pirmajās dienās piepildījās tirgotāju bažas par to, ka pircēji nāks uz veikalu ar lieliem sīknaudas krājumiem. "Pircēji nāca ar burciņām un krājkasēm. Savukārt pirmajās dienās, izdodot atlikumu, pircēji ne reti samulsa, ieraugot citu valstu eiro monētas."

LPTA izpilddirektors atzīmēja, ka pirmo divu janvāra nedēļu laikā no "Rimi" veikaliem latu un santīmu monētas kopumā tika inkasētas 30 tonnu apmērā.

Bet saistībā ar to, ka pirmo divu janvāra nedēļu laikā bija vajadzība pasūtīt papildu inkasāciju uzņēmumiem radās nelieli papildu izdevumi. "Taču tā kā tie ir nelieli izdevumi, tad var teikt, ka kopējos eiro ieviešanas izdevumus tie nepalielinās."

Krūzītis arī stāstīja, ka, piemēram, "Narvesen" kioskos otrajā eiro ieviešanas dienā ar eiro norēķinājās 50% pircēju. Bet kopumā eiro apjoms norēķinos LPTA biedru tirdzniecības vietās pārsniedza latus piektajā vai sestajā eiro ieviešanas dienā, kad lielākā daļa veikalu pircēju norēķinājās ar eiro.

Jau ziņots, ka no 15.janvāra lats pārstāja būt likumīgs maksāšanas līdzeklis, tādējādi turpmāk iedzīvotāji Latvijā par precēm un pakalpojumiem var norēķināties tikai eiro.

Iedzīvotāji iekrātos latus gan varēs apmainīt pret eiro arī turpmāk. Latus pret eiro mainīs Latvijas Pasta reģionālajās nodaļās līdz marta beigām, komercbankās - līdz jūnija beigām, bet Latvijas Bankā - bez laika ierobežojuma.

Ārpus Latvijas eirozonas nacionālās centrālās bankas bez maksas mainīs lata banknotes pret eiro pēc oficiālā kursa līdz šā gada februāra beigām. Maiņai noteikts ierobežojums - 1000 eiro katrai personai/darījumam vienā dienā.

Pāreja no latiem uz eiro notika saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Svarīgākais