Pasaulē atzīmēs lūgšanu nedēļu par kristiešu vienotību

No 18.janvāra līdz 25.janvārim pasaulē tiks atzīmēta Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību, kuras tēma šogad izriet no svētā Pāvila pirmās vēstules korintiešiem: "Vai Kristus ir sadalīts?" (1 Kor 1, 1-17).

Ik gadu šai nedēļai tēmu, lasījumus un aizlūgumus izvēlās kādas valsts kristieši. Šogad tie ir kanādieši, kuri piedāvā šos Pāvila vārdus pārdomāt savā kopienā un ekumeniskajā kopienā savstarpēji dalīties garīgajās dāvanās.

Lūgšanu nedēļā par kristiešu vienotību Latvijā ieplānoti vairāki pasākumi. Viens no tiem notiks Igatē, kur pērn tika iesvētīta Sv. Jāņa Kristītāja un Marijas Magdalēnas baznīca. 18.janvārī pl.12 baznīcā notiks viena gada jubilejai veltīts ekumenisks dievkalpojums. Tajā piedalīsies katoļu priesteris Modris Lācis un luterāņu mācītājs Māris Lukaševics, kuri apkalpo Igates baznīcu, kā arī evaņģēliski luteriskās baznīcas Valmieras iecirkņa prāvests Arnis Bušs. Kā pastāstīja priesteris M. Lācis, vienu svētdienu dievkalpojums baznīcā notiek katoļiem, otru - luterāņiem. Pērn baznīcu iesvētīja abu konfesiju arhibīskapi.

Vairāki kristiešu vienotībai veltīti pasākumi notiks Madonas apkārtnē. Madonas Romas katoļu draudzes prāvests Rihards Rasnacis informēja, ka 18.janvārī Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību sāksies ar kopīgu Alfa komandas apmācību, svētdien, 19.janvārī, notiks volejbola turnīrs, bet 20.janvārī Madonas baptistu draudzē - svētbrīdis. Nākamajās dienās paredzēts arī kopīgs kino vakars, svētbrīdis Jaunkalsnavas katoļu draudzē, ekumenisks dievkalpojums Madonas evaņģēliski luteriskajā draudzē, kā arī svētbrīdis Cesvaines katoļu draudzē. Lūgšanu nedēļa noslēgsies 25.janvārī ar Tezē lūgšanu vakaru Madonas katoļu baznīcā.

Kristiešu vienotības nedēļu 25.janvārī, apustuļa Pāvila atgriešanās svētkos, ar ekumenisku dievkalpojumu noslēgs arī Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrālē. Dievkalpojuma sākums pl. 12.

Dažādi pasākumi draudzēs notiks arī citur, tomēr, ja arī tādu nav, ikvienam ir iespēja pašam spert soli vienotības virzienā. Žurnāla "Kas mūs vieno" veidotāja Anda Done, jautāta, kā, viņasprāt, vajadzētu atzīmēt lūgšanu nedēļu par kristiešu vienotību, rosina šo laiku izdzīvot, vienkārši meklējot iespēju satikties ar citu konfesiju pārstāvjiem. Pat ja nav nekādu speciāli noorganizētu ekumenisku pasākumu, "ja neviens nenāk ciemos uz manu draudzi, tad taču es varu pie kāda aiziet. Reiz izlasīju tādu skaistu frāzi: Nav svarīgi kurš pie kura pieies, svarīgi, vai jūs satiksieties," saka A. Done.

Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību tradīcija pasaulē ir aizsākusies 1908. gadā, kad šos datumus pirmo reizi izvēlējās anglikāņu mācītājs Pols Vatsons. Norises laiks no 18. līdz 25.janvārim ir izraudzīts simboliski - lūgšanu nedēļa aizsākas pirmā Romas bīskapa apustuļa Pētera svētkos un noslēdzas apustuļa Pāvila atgriešanās svētkos, kad viņš no kristiešu vajātāja kļuva par dedzīgu Kristus piekritēju un draugu. Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību Latvijā plaši tiek atzīmēta kopš 2006. gada.

Svēto Rakstu lasījumus un pārdomas Lūgšanu nedēļai par kristiešu vienotību internetā var lasīt žurnāla "Kas mūs vieno" mājas lapā www.kasmusvieno.lv/lasiijumi.html