Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu atklās ar plašu pasākumu programmu

"Rīga 2014" programmas atklāšanā notiks speciāli programmai veidotas izstādes, akcijas un pasākumi. "Rīga 2014" programmas vadītāja Aiva Rozenberga uzsver, ka atklāšanas pasākumos būšot īpaši, tikai Rīgai raksturīgi akcenti.

Rozenberga kā vienu no centrālajām programmas akcijām izcēla "Gaismas ceļu" jeb Grāmatu draugu ķēdi, kurā no vecās nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno roku rokā tiks nodotas grāmatas. Viņa stāstīja, ka ārvalstīs ir ļoti liela interese par šo pasākumu. "Viņi redz, ka mēs stāvam par vērtībām, kuras vēlamies nodot no paaudzes paaudzē," stāstīja Rozenberga.

Nozīmīga būs arī Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas ceremonija un Riharda Vāgnera opusa "Rienci. Triumfs un sakāve" atskaņojums Latvijas Nacionālajā operā.

18.janvārī visas dienas garumā Rīgas Centrāltirgū un Rīgas Starptautiskajā autoostā notiks "Rīga 2014" programmas nogaršošana. Vairākās tematiskajās līnijās Rīgas Centrāltirgus pārvērtīsies par kultūras programmas atklāšanas garšīgāko vietu. Pasākumā iesaistīsies Gaļas, Piena, Zivju un Sakņu paviljonā strādājošie cilvēki, būs sagādāti arī speciāli piedzīvojumi.

Tematiskā līnija "Ceļu karte" veltīta apkaimēm, mēģinot decentralizēt pilsētu. Atklāšanas pasākuma režisore Centrāltirgus Gaļas paviljonā Krista Burāne stāstīja, ka projektā iesaistīja cilvēkus, kas tur strādā. Šo cilvēku dzīves stāsti kļuvuši par pasākumu. Burāne stāstīja, ka "Ceļu karte" parāda stāstu, ko nepamanām ikdienā. Tā parāda arī berzi starp rajoniem un centru. Tematiskās līnijas projektā notiks arī dziesmu cikls, kas portretēs Gaļas paviljonā strādājošos. Dziesmu ciklā piedalīsies koris "Balsis". Kaut arī kultūras galvaspilsētas atklāšana ir liels pasākums, Burāne aicināja visus pasākuma apmeklētājus apstāties un skatīties uz cilvēkiem, iepazīt viņu stāstus.

Tematiskās līnijas "Izdzīvošanas komplekts" kuratore Solvita Krese Sakņu paviljonā vēlējās parādīt, ka kultūra un māksla var kļūt par izdzīvošanas komplektu. Viņa vēlējās parādīt to, kā kultūra un māksla saskaras ar citām izdzīvošanai vajadzīgām lietām. Atklāšanas pasākuma organizatore Sakņu paviljonā Zane Zajančkauska vēlējās rosināt interesi par jauno, nepieradināto, par to, kas notiek ārpus katra tuvākajām robežām. Zajančkauska pastāstīja, ka Sakņu paviljonā notiks Platona Buravicka skaņdarba pirmatskaņojums. Tas tiekot veidots, iekļaujot ikdienas trokšņus un parādot sajūtas. Būšot arī citi pārsteigumi.

Tematiskās līnijas "Dzintara ādere" kuratore Vita Timermane-Moora aicināja uz dzintara nozīmi skatīties ar citādu - Rīgas aci. Zivju paviljonā varēšot izgaršot "Dzintara ceļa" virtuvi. Būšot arī video instalācijas un citi pārsteigumi. Zivju paviljonā notiks arī muzikāls priekšnesums kora "Kamēr" izpildījumā.

Nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja un tematiskās līnijas "Rīgas karnevāls" kuratore Diāna Čivle stāstīja, ka arī "Rīgas karnevāla" piedzīvojumi sāksies Rīgas Centrāltirgū. Tieši tur notikšot divas ielu teātra izrādes, kur arī skatītāji tiks aicināti līdzdarboties.

18.janvārī notiks arī Gaismas parāde, kur varēs vērot gaismas figūru uzvedumu. Tās lielākais objekts būs septiņus metrus augsts un astoņus metrus garš gaismas kuģis.

Daugavas krastā starp Dzelzceļa un Vanšu tiltu 18.janvārī plkst.19 varēs vērot muzikālu gaismas stāstu par dabu, cilvēku un kultūru. Uzvedumam mūziku speciāli komponējis Jānis Lūsēns. Gaismas uzvedumā piedalīsies pirotehnisko uzvedumu meistars Kalvis Kalniņš un gaismu mākslinieks Normunds Bļasāns.

Kultūras galvaspilsētas programmas atklāšanas laikā notiks arī pasaules ugunsskulptūru čempionāts, kurā piedalīsies komandas no visas pasaules. Apmeklētāji Ķīpsalas pludmalē varēs vērot skulptūru būvi un paši to mācīties īpašās nodarbībās. 18.janvārī plkst.19.30 tās tiks aizdegtas. Tiks arī paziņoti čempionāta uzvarētāji.

18.javārī plkst.21 "Arēnā Rīga" notiks koncerts "Rīga dimd!", kurā, piedaloties izcilākajiem Latvijas akadēmiskās, etno un popmūzikas māksliniekiem, varēs iziet cauri Rīgas vēsturei mūzikā. Koncerts tiks translēts televīzijā arī Igaunijā un Lietuvā, lai to varētu izbaudīt ne tikai Latvijas iedzīvotāji vien.

Dabas muzejā būs apskatāma ekspozīcija "Dzintars laiku laikos", kur varēs uzzināt ne tikai par dažādu valstu dzintara jeb fosilo sveķu īpašībām, bet arī to izmantošanu zinātnē un rotās. "Arsenālā" būs apskatām izstāde "1914" par Pirmo pasaules karu kultūrā un mākslā. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 19.janvāra varēs apskatīt izstādi par kinētisko mākslu - "Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam".

Svētku pasākumi notiks arī Siguldā - Eiropas kultūras galvaspilsētas partnerpilsētā. Pilsētas Svētku laukumā būs apskatāmi britu mākslinieka Saimona Beka lielizmēra mākslas darbi sniegā. Eiropas kultūras galvaspilsētas gads Siguldā tiks atklāts ar "Gaismas pastaigām", Francijas radošās kompānijas "Picto Facto" lielformāta instalācijām, elektroniskās mūzikas programmu "Koncerts septiņiem sintezatoriem", kas tapusi, sadarbojoties taustiņinstrumentālistam Kasparam Tobim un videomāksliniekam Artim Dzērvem, "Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestra" albuma "Kālabad" prezentācijas koncertu, īpašām akcijām un galveno notikumu Siguldas pils kompleksā.