Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Pārceļ izstādes atklāšanu Gaismas pilī

Tā kā līdz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas jeb Gaismas pils nodošanai ekspluatācijā tur var notikt tikai vienreizēji un īpaši saskaņoti pasākumi, uz nenoteiktu laiku pārcelta Laikmetīgās mākslas centra veidotās izstādes "Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam" atklāšana, aģentūru LETA informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LMC) pārstāve Anda Boluža.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LMC direktore Solvita Krese, izstādes rīkotāji ilgi loloja cerības, ka ēku nodos ekspluatācijā līdz Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanai. "Diemžēl tas nav noticis, bet mēs ceram, ka tas notiks tuvākajā laikā. Katru dienu sazinos ar LNB direktoru Andri Vilku un LNB projekta īstenošanas darba grupas ekspertu Jāni Dripi, katru dienu ir kādas jaunas nianses. Ceram, ka izstāde tiks atklāta ar nelielu, nevis ar lielu aizkavēšanos, un tā tiks atklāta tur, kur iecerēts. Tas gan nozīmē, ka ekspozīcijas laiks būs īsāks."

Viņa norādīja, ka rezerves plāna par ekspozīcijas izstādīšanu citviet nav, jo Rīgā patlaban ir problēmas ar izstādei piemērotām telpām - tās ir piepildītas ar citām "Rīga 2014" programmā iekļautām izstādēm. Turklāt, tā kā ekspozīcijā atradīsies darbi, kas ir valsts īpašums, piemēram, Gustava Kluča darbi, tos var izvietot tikai valsts iestādē ar akreditētu kultūras funkciju, stāstīja Krese.

Izstāde, kas Gaismas pils izstāžu zālē bija iecerēta no 19.janvāra līdz 23.martam, piedāvās ekskursiju Latvijas avangarda mākslā 20.gadsimtā un 21.gadsimtā - Kārļa Johansona, Gustava Kluča, Valda Celma, Jāņa Krieva, Artūra Riņķa, Ginta Gabrāna un Voldemāra Johansona darbos. Izstāde būs viens no Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikumiem.

Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Ieva Astahovska.

Kā ziņots, drošības apsvērumu dēļ bija apdraudēta arī 18.janvārī plānotās akcijas "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" norise. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvjiem bija radušies jautājumi par Gaismas pils atbilstību ugunsdrošības prasībām, un bez to izvērtējuma ēku nevar ekspluatēt.

Jau ziņots, ka LNB ēkas būvdarbi tika pabeigti pērn 20.decembrī. "Gaismas pils" projektam piesaistītais būvuzraugs "Hill International" 10.janvārī izdeva apstiprinājumu, ka pilnsabiedrība "Nacionālā būvkompāniju apvienība" (NBA) ir pabeigusi LNB būvdarbus atbilstoši līgumam.

Patlaban notiek LNB ēkas sagatavošana nodošanai ekspluatācijā. Tā kā speciāli no infrastruktūras objektu projekta ir izdalīta izbūves ārējo inženiertīklu kārta, LNB ēku varēs nodot ekspluatācijā vēl pirms pilnīgas infrastruktūras objektu būves pabeigšanas, kas paredzēta līdz 2014.gada aprīlim. Lai nodotu ekspluatācijā LNB ēku un speciāli izdalīto infrastruktūras kārtu, no 17 vajadzīgo institūciju atzinumiem jau ir saņemti 13 pozitīvi atzinumi.

Īpaša uzmanība tiek pievērsta ugunsdrošībai, ūdensapgādei un citām svarīgām jomām. VUGD ir iesniegti visi pieprasītie dokumenti, un šonedēļ tiek veikta galīgā kompleksa sistēmu pārbaude. Pēc atzinumu saņemšanas Rīgas būvvalde dos gala atzinumu.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

2014.gada sākumā plānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām pašreizējām bibliotēkas ēkām, lai 2014.gada vidū jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem.

Lai "Gaismas pils" projekts būtu pabeigts, nepieciešama LNB ēkas būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB infrastruktūras pirmās kārtas objektu būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB aprīkošana ar mēbelēm un iekārtām, kā arī LNB pārcelšanās uz jauno LNB ēku un grāmatu krājuma pārvietošana.

Līdz 2014.gada 30.aprīlim jāpabeidz apkārtējās teritorijas labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi un tehniskās ēkas iekšējās apdares darbi.