Straujuma ar Krievijas lauksaimniecības ministru pārrunās šprotu aizliegumus

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma (V) Krievijas vēršanos pret Latvijas šprotu ražotājiem jau šonedēļ iecerējusi pārrunāt ar Krievijas lauksaimniecības ministru Nikolaju Fjodorovu.

Viņa biznesa portālam "Nozare.lv" teica, ka pirms tam plāno iepazīties ar oficiālo informāciju un saņemt skaidrojumus no Pārtikas un veterinārā dienesta.

Straujuma norādīja, ka pašlaik nevar komentēt ne pašu faktu, ne iespējamos atbildes soļus. Pēc situācijas pārrunāšanas ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) viņa nevarot arī apgalvot, ka minētajam aizliegumam ir politisks konteksts.

Arī zivrūpnieki paši pagaidām atturīgi komentē situāciju, vienlaikus gan pieļaujot iespēju, ka problēmas šprotu ražotājiem varētu būt sagādājuši konkurenti. "Mums ir pārāk maz informācijas, lai varētu komentēt, vai tas viss notiek konkurences vai patiešām objektīvu iemeslu dēļ," sacīja Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits.

Tāpat atturīgs komentāros bija biedrības "Rīgas šprotes" vadītājs Imants Cīrulis. "Krievijas dienesti nav snieguši vairāk informācijas, līdz ar to neko daudz nezinām. Vienīgi bažas - ja šodien aizliegums skar vienu uzņēmumu, nākamajā dienā - otru, tad nākamajā dienā tā var būt visa valsts. Nākamnedēļ dodamies uz izstādi "Prodexpo" Maskavā, varbūt tad uzzināsim ko vairāk," atzina biedrības vadītājs.

Kā ziņots, Krievijas patērētāju aizsardzības dienests "Rospotrebnadzor" apturējis Latvijas uzņēmuma "Kolumbija" šprotu partijas tirdzniecību, teikts otrdien izplatītajā dienesta paziņojumā. No tirdzniecības izņemti 24 000 šprotu kārbu.

Šprotu tirdzniecība apturēta veikalos "Perekrjostok" un "Ašan" Maskavā un Maskavas apgabalā.

Dienests šādu soli pamato ar to, ka kontroles un uzraudzības pasākumu rezultātā konstatēta preces neatbilstība Krievijas likumdošanas prasībām attiecībā uz tauku saturu, organoleptiskajiem rādītājiem un enerģētisko vērtību.

Konservu pārbaude veikta, reaģējot uz iesniegumiem, kas uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārda saņemti 12.decembrī vienotajā pilsoņu pieņemšanas dienā, skaidro dienests. Iesniegumu detaļas netiek izpaustas.

Pirmdien par pretenzijām saistībā ar Latvijas šprotēm paziņoja Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor". Latvijas uzņēmumā "Rānda" ražotajās šprotēs esot konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis.

Krievijas atbildīgie dienesti esot apsūdzējuši uzņēmumu, ka tā ražotajā produkcijā benzopirēna līmenis normu pārsniedzot 35 reizes, sacīja uzņēmuma līdzīpašnieks Oskars Grosmanis.

Ja šprotēs būtu šāds benzopirēna līmenis, tad konservu kārbās "būtu jāatrodas oglēm", norādīja Grosmanis.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagaidām vēl nav saņēmis oficiālu informāciju par Latvijas uzņēmuma "Kolumbijas Ltd" šprotu partijas izņemšanu no veikaliem Maskavā un Maskavas apgabalā, biznesa portālu "Nozare.lv'" informēja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Pēc informācijas Krievijas Federācijas atbildīgā dienesta "Rospodtrebnadzor" mājaslapā par to, ka tiek apturēta "Kolumbija Ltd" zivju produkcijas realizācija, gaidīsim oficiālu informāciju par pārbaudītās produkcijas partijas numuru un produkcijas veidu, kurā konstatētas neatbilstības," sacīja Balodis, akcentējot, ka Krievijas uzraudzības dienesta paziņojums neietekmē uzņēmuma produkcijas eksportu.

Balodis norādīja, ka līdz oficiālas informācijas saņemšanai PVD aicinās uzņēmumu sniegt skaidrojumu par radušos situāciju.