Iekšlietu ministrija negrib sodīt seksuālo pakalpojumu pircējus

Iekšlietu ministrijai par seksuālo pakalpojumu pirkšanas kriminalizācijas ideju – sodīt seksuālo pakalpojumu pircējus - ir noraidoša attieksme, šādu viedokli šodien pauda Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta direktors Dimitrijs Trofimovs.

Izvirzot šādu virspusēju priekšlikumu, neesot padomāts ne par policijas resursiem, ne par iespējamo likumpārkāpēju sodīšanu un darbu ar viņiem, kā tas ir Skandināvijā - lai šādi noziegumi neatkārtotos.

Pašlaik Latvijā seksuālo pakalpojumu pircēji netiek sodīti, kriminālatbildība paredzēta suteneriem, kuri iesaista personas prostitūcijā un piedāvā šo cilvēku pakalpojumus. D. Trofimovs informēja, ka ideja sodīt seksuālo pakalpojumu pircējus ir virspusēja. Iekšlietu ministrijas nostāja ir noraidoša un līdzšinējās diskusijas rezultējušās ar to, ka plānots pilnveidot medicīniskās pārbaudes seksuālo pakalpojumu sniedzējiem. Kā zināms, persona Latvijā drīkst nodarboties ar prostitūciju, ja tai ir nokārtota „medicīniskā grāmatiņa”.

„Pirms mēs sākam konkrēti runāt par šādiem priekšlikumiem, jāsaprot, ko tas reāli dotu un kas ir tas, ko mēs sasniegtu, un vai tas ir izdarāms,” sacīja D. Trofimovs. Pēc viņa teiktā, jāsaprot, kādi resursi ir nepieciešami policijai, ja šādu darbību kriminalizētu. Seksuālo pakalpojumu pirkšana kļūtu par latentu noziegumu. „Mēs nelolojam ilūzijas, ka prostitūcija izzustu, tā aizietu pagrīdē un policijai būtu nepieciešami daudz lielāki resursi un pilnīgi citas darba metodes, lai šādus noziegumus atklātu,” sprieda speciālists. Sods tikai teorētiski atturētu cilvēkus no seksuālo pakalpojumu pirkšanu. „Otrs jautājums – ja cilvēku sauktu pie atbildības par seksuālo pakalpojumu pirkšanu, sodītu, ko mēs vēlētos panākt ar to? Skandināvijā, kur seksuālo pakalpojumu pirkšana ir kriminalizēta, ļoti lieli resursi tiek atvēlēti darbam ar šīm personām, skaidrojot, mācot sabiedrības vērtības,” saka D. Trofimovs .Tur darbojas tā sauktās „izejas programmas”, lai persona saprastu pēc soda izciešanas, kādu likumpārkāpumu viņš izdarījis un kā dzīvot, lai to neatkārtotu.

Svarīgākais