Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Izdod Eiropas kultūras galvaspilsētām Rīgai un Ūmeo veltītu pastmarku

© publicitātes

Latvijas Pasts sadarbībā ar Zviedrijas valsts pastu izdevis ar Latvijas-Zviedrijas pastmarku, kas atzīmē Rīgas un Ūmeo Eiropas kultūras galvaspilsētu statusu 2014.gadā.

Pastmarkās attēloti abām pilsētām būtiski arhitektūras objekti - Latvijas Nacionālā bibliotēka Rīgā un modernās mākslas muzejs Bildmuseet Ūmeo.

Pastmarku dizainu izstrādājusi Zviedrijas dizaina kompānija SGC & LLLL. Savukārt pirmās dienas aploksnes ārējo veidolu Latvijas Pasts izstrādājis kopā ar nodibinājumu Rīga­ 2014.

Katras pastmarkas tirāža ir 300 000 eksemplāru. Pastmarka, kurā atveidota Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka, paredzēta vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanai uz Eiropas Savienības dalībvalstīm - tās nominālvērtība ir 0,78 €. Savukārt pastmarka ar Ūmeo modernās mākslas muzeja attēlu paredzēta vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā, un šīs pastmarkas nominālvērtība ir 0,50 €.

"Pastmarkas ir ne tikai vērtszīme, kas apliecina konkrēta sūtījuma apmaksu, bet arī valsts simbols, kas apceļo visu pasauli. Tāpēc Latvijas Pasts izdoto pastmarku tēmas cenšas maksimāli daudz sasaistīt ar valstij svarīgiem notikumiem un simboliem, tādējādi veicinot Latvijas atpazīstamību pasaulē. 2014.gads neapšaubāmi kļūs vēsturisks ar tām norisēm, kas skars Rīgas kā Eiropas kultūras galvsaspilsētas aktivitātes. Esam pagodināti ar jaunajām pastmarkām sveikt ne tikai Rīgu, bet arī Ūmeo," norāda Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs.

Ceturtdien, 16.janvārī, pasta centrā Sakta, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.7.30 līdz 19.00 notiks pirmās dienas zīmogošana Latvijas-Zviedrijas pastmarku kopizdevumam Kultūras galvaspilsētas 2014.

Kopš programmas pirmsākumiem 1985.gadā, kad Atēnas kļuva par pirmo Eiropas kultūras galvaspilsētu, jau vairāk nekā 40 Eiropas pilsētu ir izpelnījušās šo godu. 2014.gadā par Eiropas kultūras galvaspilsētām izvirzīta viena Latvijas un viena Zviedrijas pilsēta - Rīga un Ūmeo. Visa gada garumā Rīgas iedzīvotāji un viesi tiks priecēti ar vairākiem simtiem dažādu pasākumu, un Rīga 2014 programmas atklāšanas pasākumi norisināsies no 17. līdz 19.janvārim.