NRTP sūdzas par iespējamu nacionālā naida kurināšanu "TV5" raidījumā

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) nolēmusi sākt administratīvo lietvedību par iespējamu nacionālā naida kurināšanu žurnālista Andreja Mamikina raidījumā "Bez cenzūras" telekanālā "TV5".

Lieta sākta pēc kādas sūdzības par 18.novembra raidījumu, aģentūru LETA informēja NRTP pārstāve Dārija Juškeviča. Mamikina vadītajā raidījumā tika diskutēts par Latvijas proklamēšanas gadadienu un tās vēsturiskajiem aspektiem, un sūdzības iesniedzējam radies viedoklis, ka interaktīvās aptaujas jautājumi esot bijuši tendenciozi un vienpusēji.

Padome izvērtēs, vai raidījumā nav vērojams Radio un televīzijas likuma 17.panta trešās daļas pārkāpums - musināšana uz nacionālo, rasu, dzimumu vai reliģisko naidu un nacionālā goda un cieņas pazemošana.

Sašutumu par padomes sākto administratīvo lietvedību pauž partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" Saeimas frakcija, norādot, ka apsūdzēts tiek "TV5", neatkarīga komerciāla televīzija, kas nepieder Latvijas saimniekiem un izceļas ar kritisku pieeju dažādu jautājumu izgaismošanā.

"Par "TV5" kritikas objektu daudzkārt kļuva arī mūsu partija, taču mums ir jāatzīst, ka šī kanāla žurnālisti nekad nepārkāpa žurnālistu ētiku un ar pietāti attiecās pret savu skatītāju nacionālajām jūtām," aģentūru LETA informēja PCTVL Saeimas frakcija.

PCTVL uzskata, ka par cēloni "TV5" vajāšanai kļuva viens no atbilžu variantiem Andreja Mamikina raidījumā "Bez cenzūras" veiktajā interaktīvajā aptaujā. Televīzijas skatītājiem tika piedāvāts atbildēt uz jautājumu "Kā vērtējama Latvijas neatkarības iegūšana". Viens no atbildes variantiem, kas skanēja kā "liktenīga kļūda" izraisīja NRTP neapmierinātību, un televīzijas kanāls tika apsūdzēts ne tikai "nacionālā naida kurināšanā", bet arī "vienpusējā un tendenciozā pieejā". Ne jautājumā, ne atbildēs uz to netika nosaukta neviena nacionālā grupa, savukārt attieksme pret valstisko neatkarību var diametrāli atšķirties vienas un tās pašas nacionālās grupas ietvaros, kas demokrātiskā sabiedrībā tiek uzskatīts par normu, vēsta PCTVL.

"Apvainojums vienpusējā pieejā vispār neiztur nekādu kritiku, jo starp "TV5" sniegto atbilžu variantiem tika piedāvāts arī pretējs NRTP neapmierinātību izsaukušajam variantam - "neatkarības iegūšana bija varonīgas cīņas rezultāts". Patiesais cēlonis NRTP sāktajai "TV5" vajāšanai ir šīs padomes priekšsēdētāja Ābrama Kleckina politiskā angažētība. Kleckins ir oficiāls "Saskaņas centra" ieliktenis un izmanto savu dienesta stāvokli, lai atriebtos "TV5" par pašreizējo Rīgas domes vadītāju nepopulāro lēmumu kritiku," apgalvoja PCTVL.

Savukārt apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) pauž gandarījumu par NRTP lēmumu ierosināt administratīvo lietu pret "TV5" par iespējamu musinājumu uz nacionālo naidu un nacionālā goda un cieņas pazemošanu.

"Ir apsveicami, ka NRTP nav atstājusi nepamanītu acīmredzami tendenciozo un pret Latvijas valsti vērsto "TV5" 18.novembra raidījumu "Bez cenzūras"," pauda TB/LNNK valdes priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš.

TB/LNNK uzskata, ka pret līdzīgiem pārkāpumiem ir jāvēršas ar vislielāko bardzību, tādēļ aicina NRTP vērsties prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt raidījuma saturu no krimināltiesiskā viedokļa.

Savukārt administratīvo lietu pret SIA "Daugavpils Media Grupa" programmu "Radio Maksimums 102,7 FM" par reklāmas satura neatbilstību Radio un televīzijas likumā noteiktajām prasībām padome izbeigusi. Raidorganizācija atzina, ka pārkāpta likuma 24.panta otrā daļa par alkohola reklamēšanu. Ievērojot to, ka līdz šim likuma pārkāpumu radiostacijai nav bijis, padome nolēma izteikt brīdinājumu.

NRTP priekšsēdētaja vietniece Dace Buceniece informēja, ka šodien sēdē apstiprināts viens jauns loceklis darba grupā, kas strādā pie jauna sabiedriskā medija izveides. Darba grupā iekļauts Latvijas Televīzijas (LTV) Tehnisko darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks.

Jau ziņots, ka darba grupā jau bija iekļauts LTV ģenerāldirektors Edgars Kots un Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts, kā arī NRTP padomes locekļi un pieaicinātie eksperti - Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Ingrīda Brigita Stroda, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš, Dārija Juškeviča, Gunda Vaivode, Ilona Madesova, Tālis Eipurs, Imants Rākins, Ivo Baumanis, Aija Cālīte, Jānis Ligers un Uldis Lavrinovičs.

Buceniece stāstīja, ka darba grupas pirmajā sēdē norunāts, ka līdz nākamās nedēļas sākumam visi dalībnieki apkopo savas tēzes un problēmjautājumus, lai līdz Ziemassvētkiem varētu noorganizēt vēl vienu sēdi, kurā plānots sagatavot rīcības plānu.

Darba grupas "Jauna Latvijas sabiedriskā medija izveide" sēdes tiks sasauktas pēc vajadzības.

Latvijā

Daugavpils pašvaldība vērsusies tiesā par zemesgabala - Ruģeļu ūdenskrātuves daļas - atzīšanu par bezmantinieka mantu un turpmāko pārņemšanu savā īpašumā, lai sakārtotu un attīstītu tās infrastruktūru, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Svarīgākais