Arodbiedrība pieprasa atcelt sodu ugunsdzēsējam par izteikumiem saistībā ar Zolitūdes traģēdiju

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) ir nosūtījusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšniekam Oskaram Āboliņam iesniegumu, kurā lūdz atcelt rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu ugunsdzēsējam Jānim Seņkānam.

Jau ziņots, ka 11.decembrī VUGD Kurzemes reģiona brigādes Liepājas 2.daļas vada komandierim Seņkānam par normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpumu tika piemērots disciplinārsods - rājiens, jo šī gada 25.novembrī Seņkāns Kurzemes Televīzijai sniedza interviju, iepriekš to nesaskaņojot ar struktūrvienības vadītāju. Intervijas laikā Seņkāns bija norādījis - ja kaut kas tāds kā Zolitūdes traģēdija notiktu Liepājā, iespējams, "mēs saviem spēkiem nebūtu tam gatavi", minot problēmas ar tehniku un cilvēku resursiem.

VUGD iepriekš norāda, ka disciplinārsods Seņkānam tika piemērots nevis par izteikumu saturu, bet gan par to, ka, sniedzot interviju plašsaziņas līdzekļiem, viņš ir pārkāpis VUGD iekšējā normatīvā akta prasības.

LIDA uzskata, ka piemērotais sods Seņkānam nav pamatots un neatbilst visiem lietas faktiskiem apstākļiem. Arodbiedrība uzskata, ka netika ņemts vērā, ka Kurzemes televīzija uz pasākumu Zolitūdes traģēdijas bojāgājušo VUGD darbinieku klusuma piemiņas brīdi ieradās pēc VUGD Kurzemes reģiona brigādes vadības aicinājuma. Kurzemes reģiona brigāde neesot veikusi darbinieku informēšanas pasākumus, instruktāžu, kā pareizi darbiniekiem uzvesties pasākuma brīdī, kad notiek televīzijas filmēšana. Tāpat darbinieki neesot instruēti, vai drīkst atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, uz kādiem jautājumiem aizliegts sniegt atbildes. Netika izskaidrots, vai darbinieki drīkst presei paust savu personīgo viedokli, akcentē LIDA.

LIDA uzskata, ka iedzīvotājiem jābūt informētiem par VUGD Kurzemes reģiona brigādes iespējām rīkoties noteiktā situācijā un maldināšana, patiesības slēpšana no sabiedrības ir nepieļaujama un pat kaitnieciska, jo tiek grauta VUGD reputācija, kas var novest pie nepareizas situācijas novērtēšanas un nesavlaicīgas palīdzības saņemšanas, ja rastos līdzīga Zolitūdes traģēdijai situācija.

Kā norādīts LIDA iesniegumā, līdz šai dienai nav veikti pasākumi, lai izvērtētu Zolitūdē veiktos glābšanas darbus un izanalizētu tos ar Kurzemes reģiona brigādes darbiniekiem, ņemot vērā arī Seņkāna pausto personīgo viedokli Kurzemes Televīzijai.

Savukārt dienesta izmeklēšana veikta sasteigti, pavirši, nekvalitatīvi, bez visu lietas faktisko apstākļu noskaidrošanas, uzskata LIDA. Arodbiedrība uzskata, ka Seņkāns, kā amatpersona, ar savu uzvedību un rīcību veicina sabiedrības uzticēšanos VUGD un Kurzemes reģiona brigādei, piedaloties ugunsgrēku dzēšanā, glābšanas darbos un daudzos citos pasākumos. No iedzīvotājiem sūdzības par Seņkāna uzvedību un rīcību nav saņemtas, arī pēc Kurzemes Televīzijas raidījuma. Tāpēc apvainot Seņkānu neētiskā rīcībā nav pamata, uzver LIDA.

LIDA uzskata, ka VUGD Kurzemes reģiona brigāde nav noskaidrojusi visus faktiskos lietas apstākļus un izanalizējusi pārkāpuma cēloņus, kā arī nav piedāvāti pasākumi līdzīga rakstura pārkāpuma novēršanai. Tāpat neesot prasīts LIDA viedoklis par Seņkāna sodīšanu.

Svarīgākais