Parakstīs līgumu par līdzekļiem NVO no Šveices finanšu palīdzības

11.decembrī plkst.14 Sabiedrības integrācijas fonda telpās Šveices Konfederācijas vēstniece Latvijā Gabriela Nuci Sulpicio (Gabriela Nützi Sulpizio), Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andžs Ūbelis un Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Aija Bauere parakstīs Latvijas un Šveices sadarbības programmas projekta līgumu par grantu shēmas ''NVO fonds'' īstenošanu, lai ar 2010.gada 1.janvāri tiktu uzsākta NVO fonda ieviešana.

NVO fonda ietvaros nevalstiskajām organizācijām būs pieejami granti 3,6 miljonu Šveices franku apmērā jeb aptuveni 1,7 miljonu latu, tai skaitā 260 000 latu Latvijas valsts līdzfinansējums. NVO fonda ietvaros notiks viens projektu konkurss, kuru plānots izsludināt 2010.gada pirmajā ceturksnī.

Konkursam iesniegumus varēs pieteikt biedrības un nodibinājumi, un reliģiskās organizācijas, kurām piešķirts sabiedriskā labuma statuss.

Konkursam būs iespējams pieteikt mikro un makro projektus. Mikro projekta apjoms ir 10 000 - 50 000 Šveices franku (4 600 - 23 000 latu), tai skaitā 5% ieviesēja līdzfinansējums, savukārt makro projekta apjoms ir 50 000 - 200 000 Šveices franku (23 000 - 92 000 latu), tai skaitā 10% ieviesēja līdzfinansējums.

Šveices vēstniecības pārstāvji atzinīgi novērtē NVO fonda uzsākšanu Latvijā, jo Latvija ir pirmā no Šveices finansiālās palīdzības 10 saņēmējvalstīm, kas ir uzsākusi šī fonda ieviešanu.

Latvijas un Šveices sadarbības programmas NVO fondu administrēs Sabiedrības integrācijas fonds. Plānots, ka grantu shēma darbosies līdz 2013.gadam.

NVO fonda mērķis ir veicināt pilsoniskās sabiedrības ieguldījumu sociālajā un ekonomiskajā kohēzijā, atbalstot nevalstisko organizāciju aktivitātes, kas uzlabo dzīves kvalitāti jauniešiem un bērniem ar mazākām iespējām (bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām, no nelabvēlīgām ģimenēm, bāreņiem, no attāliem reģioniem u.c.) un senioriem.

Konkrētas projekta aktivitātes iesniedzējs varēs izvēlēties un piedāvāt pats, pamatojot tās ar konkrētām mērķa grupas vajadzībām. Projektos, kas vērsti uz jauniešiem un bērniem ar mazākām iespējām, piemēram, varēs iekļaut pasākumus, kas vērsti uz līderības un līdzdalības vairošanu, veselīga un fiziski aktīva dzīvesveida veicināšanu, pilsoniskās līdzdalības vairošanas aktivitātes. Savukārt projektos, kas vērsti uz senioru mērķauditoriju, varēs paredzēt aktivitātes, kas veicina mūžizglītību, aktīvu socializāciju un pilsonisko līdzdalību un veido "tiltu" starp valsti, pašvaldību un iedzīvotājiem, attīsta jaunus pakalpojumus vai uzlabo esošos.

Projektos varēs iekļaut arī aktivitātes, kas saistītas ar kapacitātes stiprināšanu un NVO iesaisti politisko jomu, kas tieši skar bērnu, jauniešu un senioru mērķauditoriju veidošanā, ieviešanā un uzraudzībā, piemēram, viedokļa formulēšana, paušana un aizstāvēšana par normatīvajiem aktiem to sagatavošanas procesā, plašākas sabiedrības, publiskās pārvaldes un politiķu informēšana par NVO viedokli.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais