Streļčenoks un Strīķe gatavi tikties ar premjeru un izrunāt situāciju KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ir gatavs tikties ar Ministru prezidentu, lai izrunātu notiekošo KNAB.

Streļčenoks šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja, ka ir gatavs ar vēl pašreizējo premjerministru Valdi Dombrovski (V) runāt par situāciju birojā. Šādu gatavību viņš jau bija paudis arī pagājušā gada rudenī.

Viņš gan atgādināja, ka jau ir paudis savu vīziju par to, kā būtu jārisina konflikts KNAB. "Vienkārši ir jāstrādā," Streļčenoks pauda savu redzējumu par problēmu risinājumu.

Arī konfliktā iesaistītā Streļčenoka vietniece Juta Strīķe atzina, ka ir gatava uz sarunu ar premjeru. "Esmu gatava sarunai. Mēģināt vienmēr vajag," viņa noteica.

Saeimas deputāts Ainars Latkovskis uzskata, ka valdības vadītājam jau sen vajadzēja izsaukt abus uz tikšanos, lai kopīgā sarunā meklētu risinājumus samilzušai problēmai. Viņš esot runājis arī ar premjera amatam nominēto zemkopības ministri Laimdotu Straujumu (V) par šo jautājumu, kura arī paudusi gatavību tikties ar abām KNAB amatpersonām, lai izrunātu notiekošo.

Arī deputāts Kārlis Seržants (ZZS) pauda pārliecību, ka abus vajadzētu izsaukt uz tikšanos ar premjeru. "Varbūt pie Straujumas varētu nosēdināt pie galda, lai tad viņi cilvēku valodā paskaidro, kā konflikts sākās un kurā brīdī," teica deputāts.

Kā ziņots, pērn 20.decembrī Streļčenoks nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi.

Savukārt Ministru prezidents 7.janvārī atcēla Streļčenoka rīkojumu. Juristi, Dombrovska uzdevumā izvērtējot dokumentus, konstatējuši, ka Streļčenoka lēmums ir prettiesisks. Streļčenoks gan uzskata, ka, atceļot KNAB rīkojumu par Strīķes atbrīvošanu no ieņemamā amata, Dombrovskis faktiski ir pārkāpis savu pilnvaru robežas un uzņēmies tiesas kompetenci.

Streļčenoka skatījumā, premjers faktiski ir pārkāpis Darba likuma 124.panta 1.daļu, kas nosaka, ka tikai tiesa var atzīt darba devēja uzteikumu par prettiesisku un tikai saskaņā ar tiesas spriedumu darba uzteikums atzīstams par spēkā neesošu, ja darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ir pārkāpta noteiktā līguma uzteikšanas kārtība.

Tāpat, Streļčenoka ieskatā, premjera rīkojums atcelt KNAB lēmumu izdots, pārkāpjot Ministru prezidenta Valsts pārvaldes likumā un citos normatīvajos aktos noteiktās pilnvaras atcelt pārraudzībā esošas iestādes pārvaldes lēmumus.

KNAB priekšnieks solīja, ka Strīķi atstādinās no amata.