Eiropa atzīst latviešu rupjmaizes un sklandrauša unikalitāti; nēģi un zirņi gaida savu kārtu

© Publicitātes foto

8. janvārī Eiropas Komisija ir pieņēmusi regulu par salinātās rudzu rupjmaizes ierakstīšanu Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Salinātā rudzu rupjmaize un sklandrausis ir pirmie Latvijas produkti, kas iekļauti ES pārtikas kvalitātes shēmā "Produkti ar garantētām tradicionālām īpatnībām." Šās shēmas mērķis ir palīdzēt ražotājiem sniegt patērētājiem informāciju par produkta īpašo kvalitāti, kas saistīta ar tā tradicionālām īpatnībām.

Rudzu rupjmaize latviešu mājās aizvien bijusi viens no pamatēdieniem, tāpēc tā ir viens no latviskuma simboliem arī mūsdienās. Salinātā rudzu rupjmaize ir Latvijā cepta dabīgi raudzēta maize no rupjajiem rudzu miltiem, kuras ražošanas tehnoloģijā ir ietverta plaucējuma un ierauga gatavošana. Šo maizi cep uz karsta klona krāsnī, tā veidota iegarena klaipa formā, kas sver vienu vai vairākus kilogramus. Salinātai rudzu rupjmaizei ir gluda, tumša garoza, kuru pēc cepšanas pārziež ar cietes klīsteri vai ūdeni. Viena no salinātās rudzu rupjmaizes īpatnībām ir tā, ka plaucējuma un mīklas gatavošanas laikā pievieno ķimenes, kas maizei piešķir īpašu garšu un aromātu. Rudzu mīklas rūgšana notiek tikai ilgajā raudzēšanas laikā savairojušos mikroorganismu darbības rezultātā, un maizes raugs mīklai netiek pievienots. Vēl viena salinātās rudzu rupjmaizes īpatnība ir cukura pievienošana mīklai. Arī klaipa iegarenā forma, gludā un spīdīgā, ar cietes klīsteri pārsmērētā tumši brūnā garoza un aromātiskais maizes mīkstums ir Latvijā ceptās salinātās rudzu rupjmaizes īpatnība.

Patlaban notiek darbs, lai ES pārtikas kvalitātes shēmās varētu iekļaut arī citus Latvijai raksturīgos produktus, piemēram, Carnikavas nēģus un Latvijas lielos pelēkos zirņus.