Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Jelgavā naudu no pensionārēm izkrāpj lietuvietis

Jelgavā notikuši masu naudas izkrāpšanas mēginājumi. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē vērsās pensiju vecuma sievietes ar praktiski identiskām sūdzībām. Visos desmit gadījumos vakarpusē sievietes saņēmušas zvanu uz mājas telefonu.

Runāja vīrietis; tas steigā stāstīja par it kā nupat notikušu ceļa negadījumu, kurā vainīgs sievietes radinieks. Lai situācijas atrisinājums nebeigtos ar cietumsodu par daudzajiem pārkāpumiem, tika pieprasītas noteiktas naudas summas, ziņo Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece.

“Krāpnieks runāja ļoti steidzīgi un apgalvoja, ka pēc avārijas, kurā mazdēls reibumā notriecis cilvēku, momentā jāsamaksā 3000 latu, citādāk policijas darbinieki viņu vedīs uz dežūrdaļu,” stāsta cietusī 77 gadus vecā pensionāre Jevgēnija.

“Pēc naudas bija ieradusies jauna meitene, kura trīcošā balsī lūdza atvērt durvis un vēlāk pārbijusies ienāca dzīvoklī. Rokās tai bija mobilais telefons, kuru viņa visu laiku turēja pie auss. Viņa lūdza pēc norunātās naudas, jo tai jāsteidzas uz negadījuma vietu. Es it kā attapos un nosaucu meiteni par krāpnieci, lūdzu parādīt vismaz pasi un draudēju ar policiju. Tad pārbijusies jauniete panikā izskrēja no dzīvokļa,” atceras pensionāre.

Krāpnieki strādājuši pēc vienas un tās pašas shēmas, no viltus telefona SIM kartēm veicot identiskus zvanus vairāk nekā desmit sievietēm. Sešās vietās naudas izkrāpšana neizdevās, taču četras pensiju vecuma sievietes šķīrās no saviem uzkrājumiem.

Aizdomās par vairākām krāpšanām Valsts policijas Zemgales Reģiona pārvaldes Jelgavas iecirkņa Kriminālpolicijas darbinieki aizturējuši 22 gadus jaunu vīrieti. Krāpnieks izrādījies Lietuvas pilsonis, pret kuru uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 177.panta 2.daļas „par krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās”, ziņo Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē. Bargākais sods par izdarībām ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem.

Šāda veida naudas izkrāpšanas gadījumi nav retums, tēdēļ Valsts Policijas Zemgales reģiona pārvalde aicina uzmanīties, informēt par izkrāpšanas mēginājumiem savus kaimiņus un paziņas, jo īpaši pensiju vecuma cilvēkus. Izkrāpšanas gadījumā svarīgākais ir saglabāt vēsu prātu un neturpināt telefona sarunu, kuras laikā notiek pārliecināšana. Ja izkrāpšanas gadījums tiek konstatēts, nekādā gadījumā nenoklusēt par to. Tālrunis, pa kuru var ziņot par notikušo ir 110.

Galvaspilsētu Rīgu izkrāpšanas bums pa telefonu nav skāris, taču iemesls uztraukumam tomēr nezūd. Pēdējās nedēļas laikā Rīgas reģiona pārvaldē nonākuši vairāki iesniegumi ar sūdzībām par naudas izkrāpšanu, šoreiz gan interneta vidē, uzmanīties brīdina Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītājs Toms Sadovskis.