Streļčenoks: Premjers ir pārkāpis savu pilnvaru robežas

Atceļot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīkojumu par iestādes vadītāja vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no ieņemamā amata, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) faktiski ir pārkāpis savu pilnvaru robežas un uzņēmies tiesas kompetenci, uzskata KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB biroja galvenā speciāliste Māra Priedīte, Streļčenoka skatījumā, premjers faktiski ir pārkāpis Darba likuma 124.panta 1.daļu, kas nosaka, ka tikai tiesa var atzīt darba devēja uzteikumu par prettiesisku un tikai saskaņā ar tiesas spriedumu darba uzteikums atzīstams par spēkā neesošu, ja darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ir pārkāpta noteiktā līguma uzteikšanas kārtība.

Tāpat, Streļčenoka ieskatā, premjera rīkojums atcelt KNAB lēmumu izdots, pārkāpjot Ministru prezidenta Valsts pārvaldes likumā un citos normatīvajos aktos noteiktās pilnvaras atcelt pārraudzībā esošas iestādes pārvaldes lēmumus.

"Normatīvajos aktos ir noteikts, ka KNAB vadītāja izdotie administratīvie akti un lēmumi publisko tiesību jomā pārsūdzami nevis augstākai valsts pārvaldes amatpersonai, bet tiesā," uzsver KNAB vadītājs. "Strīķes neizpildītie darba uzdevumi, veiktās prettiesiskās darbības un to radītās prettiesiskās sekas bija pietiekams pamats lēmuma pieņemšanai par Strīķes atbrīvošanu no ieņemamā amata nekavējoties, uzsakot viņai darbu KNAB [..]," uzskata Streļčenoks.

Kā ziņots, pērn 20.decembrī Streļčenoks nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi.

Savukārt Ministru prezidents vakar atcēla Streļčenoka rīkojumu. Juristi, Dombrovska uzdevumā izvērtējot dokumentus, konstatējuši, ka Streļčenoka lēmums ir prettiesisks.

Streļčenoks šodien intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" paziņoja, ka šodien vai tuvākajās dienās atstādinās Strīķi "līdz faktu noskaidrošanai". Par atkārtotu Strīķes atlaišanu pagaidām netiekot lemts.