Olimpiskais hokejs TV, iespējams, būs par maksu

Šogad bezmaksas televīzijas skatītāji var redzēt jau ierastos Latvijas Televīzijas (LTV) kanālus LTV1 un LTV7, bet Modern Times group (MTG) rādītos LNT un TV3 nomainījuši trīs jauni kanāli.

Par šo izmaiņu ieguvumiem vai zaudējumiem vēl grūti spriest, bet lielāko satraukumu bezmaksas apraides lietotājos radījusi sabiedriskajā telpā izskanējusī ziņa par ierobežoto iespēju Soču olimpiskajās spēles redzēt hokeja turnīru, jo tā pārraides licenci ieguvusi TV3, kas šogad skatāma tikai maksas formātā.

Jaunpienācējus neslavē

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rīkotajā konkursā par sabiedriskā pasūtījuma īstenošanu bezmaksas apraidē MTG nepiedalījās. No septiņiem konkursa pieteikumiem tika izvēlēti trīs: bērnu un jauniešu programmas veidot uzticēja Ogres televīzijai, AS TV Latvija kanālam Rīga TV24 – informatīvi dokumentālos raidījumus, bet reģionālās tematikas raidījumus – SIA Vidzemes televīzija raidītajam Re:TV.

NEPLP pārstāvji pašlaik visai piesardzīgi atsaucas par jauno kanālu sniegumu, arī – sabiedriskā pasūtījuma – daļu. Padomes pārstāvis Gints Grūbe neslēpj, ka viņam jau, izskatot konkursa iesniegumus, bijuši iebildumi pret diviem, taču vairākums padomes locekļu nobalsojuši par tiem. Diemžēl jaunpienācēji nepriecējot ar sabiedriskā pasūtījuma izpildes kvalitāti.

G. Grūbes kolēģe padomē Aija Dulevska uzskata, ka vēl grūti spriest par padarīto – jāļauj jaunajiem pierādīt savas spējas vismaz janvārī un tikai tad kritizēt. Turklāt sabiedriskā pasūtījuma daļa esot neliela. Skaidrs, ka grūti salīdzināt reģionālās TV ar MTG kanālu tehnisko aprīkojumu un darbinieku profesionalitāti. A. Dulevska atzīst, ka padome visbiežāk saņem sūdzības no skatītājiem, ka nav vairs iespējas skatīties TV3 un LNT. Bažas izskanējušas arī par iespēju redzēt visus olimpiskos notikumus sabiedriskajā televīzijā.

NEPLP rausta plecus

Pērn tiesības translēt olimpisko hokeja turnīru komerciālajos bezmaksas kanālos Baltijas valstīs ieguva MTG. Taču šogad kompānija vairs nav bezmaksas apraidē, līdz ar to bažas, vai visi Latvijas iedzīvotāji hokeja mačus tiešām redzēs, ir gluži pamatotas, apliecina NEPLP pārstāvji. A. Dulevska skaidro, ka tad, ja turnīru tiešām redzēs tikai maksas kanālu lietotāji, netiks ievērots likumā un arī konkursa noteikumos paredzētais. MTG gan esot apsvērusi iespēju tiesības subtranslēt nodot trešajai pusei, piemēram, kādai no brīvajā ēterā esošajām raidorganizācijām. Tomēr tas arī esot pretrunā ar licences pārdevēju Sportfive noteikto. Ņemot vērā visas šīs likuma burta un situācijas āķīgumu, A. Dulevska atzīst, ka risinājums vēl nav rasts. «Šis jautājums ir sarežģīts: jāskatās gan noteikumi, gan līgums. Cik zinu, ir noslēgts nodomu protokols. Ir izrunāti dažādi varianti: gan tas, ka sabiedriskajā TV varētu būt atkārtojumi, gan – tiešraides,» teic NEPLP pārstāve, piebilstot, ka padome vēl nav saņēmusi atbildi uz vēstuli, ko tā sūtījusi gan MTG, gan Sportfive. 16. janvārī esot paredzēta tikšanās ar MTG vadību, tad arī, iespējams, būs konkrētāka atbilde šajā jautājumā. Skaidrs gan esot viens, ka laika termiņi ir spiedīgi.

MTG sola visu atrisināt

MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena norāda, ka satraukumam nav pamata: Sportfive esot informēts par to, ka pēc 1. janvāra kanāls TV3 ir pieejams tikai maksas platformās. «Lai būtu droši, ka ikviens var sekot mūsu hokeja izlases sniegumam 22. ziemas olimpisko spēļu laikā Sočos, kā arī lai izpildītu Ministru kabineta noteikumus, esam vienojušies par šo spēļu translāciju ar virszemes bezmaksas kanālu Re:TV. Vienlaikus MTG nodrošinās Latvijas izlases spēļu bezmaksas translāciju internetā.»

LTV Sporta redakcijas vadītājs Andris Ušackis sola, ka olimpiāde LTV tiks plaši atspoguļota – akcentu liekot uz ziņām un tiešraidēm, arī atklāšanas un noslēguma ceremonija būšot skatāma pilnā apjomā. Viņš gan vērš uzmanību uz to, ka problēma ar hokeja turnīru esot ilgtermiņa, jo MTG iegādājusies licenci arī hokeja pasaules čempionāta un 2015. gada olimpiādes notikumu pārraidei. LTV gan esot apņēmības pilna pacīnīties par iespēju translēt šos notikumus, taču pilnīgi pārliecināta par uzvaru nav.