Konflikts KNAB varētu turpināties neatkarīgi no premjera lēmuma, secina Dombrovskis

Neatkarīgi no tā, tiks vai netiks atcelts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojums par viņa vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata, visticamāk, konflikts KNAB netiks atrisināts, šorīt Latvijas Televīzijā pieļāva demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis ir solījis vēl savu pilnvaru pēdējās dienās pieņemt lēmumu saistībā ar Streļčenoka rīkojumu. Masu mediji ir ziņojuši, ka Dombrovskis, visticamāk, atcels Streļčenoka lēmumu par Strīķes atbrīvošanu un atjaunos viņu amatā, atsaucoties uz darba likumu pārkāpumiem atlaišanas procesā.

Politiķis gan uzsver, ka konflikts KNAB stiepjas jau vairāku gadu garumā, KNAB priekšniekam ir savi argumenti, bet Strīķei citi un atbalsts no kolēģiem, tāpēc ne viena, ne otra premjera lēmuma gadījumā nav sagaidāms, ka konflikts birojā atrisināsies pats no sevis.

Dombrovskis cer, ka situācija KNAB varētu uzlaboties, ieviešot ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās darba grupas rekomendācijas, tomēr, kad KNAB varētu "iestāties miers", Dombrovskis atturējās prognozēt, uzsverot, ka no KNAB amatpersonu puses vajadzīga labā griba sastrādāties.

Kā ziņots, KNAB priekšnieks Streļčenoks pērn 20.decembrī nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi.

Pagājušā gada novembra beigās Streļčenoks atkārtoti sāka Strīķes darba un tā rezultātu novērtēšanu. Streļčenoks vienpersoniski savas vietnieces darbu bija novērtējis ar D līmeni, kas nozīmē, ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasības attiecīgajā nozarē un darba izpildē nepieciešami uzlabojumi. Strīķe novērtējumā paustos pārmetumus noliedza un vadības rīcībā saskatīja bosinga un mobinga pazīmes.

Atkārtotā Strīķes darbības un tās rezultātu novērtēšanā viņa atkal saņēma D līmeni. Ņemot vērā to, ka Strīķe nenovērsa iepriekšējā novērtēšanā norādītās nepilnības savā darbībā par ilglaicīgiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, tostarp nepildot KNAB priekšnieka rīkojumus un tādējādi zaudējot darba devēja uzticību, Streļčenoks pieņēma lēmumu Strīķi par neatbilstību ieņemamam amatam atbrīvot no amata.

Strīķe darbu KNAB sāka 2003.gada septembrī.